Er verschijnen nog meer bundels van Pieter van Heiningen.
Er verschijnen nog meer bundels van Pieter van Heiningen. eigen foto

Natuurliefhebber Van Heiningen brengt dichtbundels uit

Algemeen

Er verschenen onlangs twee dichtbundels van zijn hand. Pieter van Heiningen, woonachtig in Putten, maar van wie de wortels in Nunspeet liggen, vertelt er enthousiast over.

Jennita van den Berg

Van Heiningen was in zijn werkzame leven leerkracht en later directeur van diverse basisscholen in Nederland. Samen met zijn vrouw is hij uiteindelijk neergestreken in Putten, van waaruit hij zijn gedichten over de Veluwe schrijft. ‘Dichter op de Veluwe’ is de titel van zijn onlangs verschenen dichtbundel. Hij schrijft hierin over de vier seizoenen, ieder met zijn bijzondere eigenheid en de landschappen die zich dan voltrekken. Zo is er een gedicht over de zandverstuiving, maar ook over het prachtige wolkendek. Het is slechts een deel van zijn grote collectie aan gedichten.
Pieter Van Heiningen is groot natuurliefhebber. Hij trekt er dan ook graag op uit met zijn fiets, in gezelschap van zijn camera om prachtige kiekjes te maken. Deze foto’s inspireren hem dan weer voor het schrijven van deze gedichten. “Soms schrijf ik een paar steekwoorden in mijn telefoon”, aldus Van Heiningen. “Vervolgens werk ik het thuis uit tot een gedicht. Naast dichten houd ik erg van schilderen en tekenen. Het voordeel aan dichten is dat je alleen maar pen en papier nodig hebt en dat je het zo weer naast je neer kan leggen, als andere zaken opeens de aandacht vragen.”

Zijn wortels liggen zoals gezegd dus in Nunspeet. Hier zijn zijn ouders en grootouders geboren. In 1946 verhuisden ze naar Hengelo, Overijssel. Zelf zag hij daar in 1949 het levenslicht. Nunspeet is de plek waar Van Heiningen vaak kwam in zijn jonge jaren. “We gingen dan op vakantie naar de familie Westerink aan de Westerlaan.” Hij heeft daarom goede herinneringen aan zijn vakanties in Nunspeet.

Naast het schrijven van gedichten heeft Van Heiningen ook een aantal verhalen geschreven. Allen zijn gepubliceerd op zijn website. Eén deel van deze verhalen gaat over de Tweede Wereldoorlog. Een oorlog die zijn sporen heeft nagelaten in het leven van de familie Van Heiningen. Zijn opa is opgepakt en in kamp Vught gevangen gezet.
Een ontroerend verhaal, geschreven door de ogen van zijn opa, met als titel ‘Een gewone werkdag 1943’. Vreselijke dingen heeft hij daar gezien en meegemaakt. Later vertelde hij dit aan zijn kleinzoon tijdens een fietstocht op de Veluwe. Geïnspireerd door dit verhaal heeft Pieter van Heiningen het aan papier toevertrouwd.

Zijn tweede bundel gaat over de Wadden. ‘De Wadden bijeen gedicht’, verscheen half februari van zijn hand. “In eerste instantie publiceerde ik ze op mijn website, maar omdat het in een boek plezieriger leest, heb ik besloten een tweetal bundels uit te brengen.” Info: koffervolgedichten.nl.

!
Afbeelding
Klaverjassen bij vv Hulshorst 27 aug, 08:12
Afbeelding
Aan tafel in Kapel Hulshorst 26 aug, 16:11
Afbeelding
Nacht van Nunspeet trekt duizenden bezoekers 26 aug, 10:48
Afbeelding
Geen financiële bijdrage voor WK jonge dressuurpaarden 26 aug, 08:12
Afbeelding
Aanleg snelle fietsroute tussen Zwolle en Amersfoort krijgt geen prioriteit 25 aug, 13:47
Afbeelding
Derde editie van Brasswood Festival in Nunspeet 25 aug, 13:45
Afbeelding
Boer’ndag is dit jaar weer helemaal terug in Elspeet 25 aug, 08:11