Marga Huisman (secretaris) en Ruud van der Horst (voorzitter) van dejeu de boulesclub
Marga Huisman (secretaris) en Ruud van der Horst (voorzitter) van dejeu de boulesclub Wijnand Kooijmans

Boules Plezier doet onderling een gooi naar de prijzen

Algemeen

Mooi of slecht weer. Het deert de leden van de jeu de boulesvereniging Boules Plezier niet. Zij gooien wekelijks op de woensdagmiddag hun balletje op de twee banen naast de Hervormde Kapel aan de Zandhuisweg in Hulshorst.

Wijnand Kooijmans

De oorsprong van de vereniging ligt bij een advertentie van de Buurtvereniging Hulshorst waarin plannen werden bekend gemaakt een jeu de boulesclub op te richten. Huidig secretaris en penningmeester Marga Huisman had nog een setje balletjes thuis liggen en toog in 1999 naar de oprichtingsvergadering. Daar werd het plan gesmeed hoe verder te gaan. Met hulp van de gemeente werd een eerste baan aangelegd door de leden die zich inmiddels hadden aangemeld. De gemeente zorgde onder meer voor de materialen. De nieuwe vereniging bleef overigens onderdeel van de buurtvereniging.

In 2001 was de baan klaar en kon eindelijk worden gestart met de sportieve activiteiten. Afgesproken werd dat het vooral voor het plezier moest zijn en men wars zou blijven van wedstrijden en men zich daarom ook niet zou aansluiten bij de landelijke bond. Marga kwam met het idee van Boules Plezier en kreeg het groene licht voor deze naam.

Gemiddeld telt de vereniging zo´n twintig leden. De eerste jaren waren het er iets meer maar inmiddels blijft het aantal redelijk rond die twintig. Vorig jaar mochten er drie nieuwe leden worden begroet, voor dit jaar staat de teller op één.

In eerste instantie werd gespeeld op de woensdagavond. De leden werden allemaal een stukje ouder en de dames onder hen gingen ook liever niet ´s avonds laat nog over straat. Besloten werd naar de woensdagmiddag te gaan waar op de buitenbanen wordt gespeeld van april tot oktober. Daarna wordt er verhuisd naar dorpshuis De Wieken, waar koersbal wordt gespeeld.

De buurtvereniging had destijds nog een mat liggen maar de belangstelling was zo groot dat later een tweede mat moest worden aangeschaft. Door het aantal leden moest ook buiten een tweede baan worden aangelegd, opnieuw deden de leden het meeste werk zelf. Bij de opening werd door toenmalig wethouder Edward van der Geest een knipkaart aangeboden voor vijf onderhoudsbeurten door de gemeente. Maar die belofte is niet ingelost. Het schoffelwerk wordt daarom nu veelal gedaan door het gewaardeerde lid Hennie uit de Bosch, die ook de zorg draagt voor het buitenmateriaal. De leeftijd van veel leden maakt dat niet iedereen zit te springen een bestuursfunctie te vervullen. Dat maakt dat Marga zowel secretaris als penningmeester is en Ruud van der Horst de voorzittershamer hanteert.

Plezier staat voorop. Dat maakt dat niet met het mes op tafel wordt gespeeld. Wel houdt men een onderling toernooi en staat eenmaal per maand een wedstrijd op het programma voor de verkiezing van speler van het jaar. Ook kan men in aanmerking komen voor het Fanny-prijsje, een beeldje voor iemand die een partij met dertien tegen nul verliest. Al komt dat zelden voor. 

Af en toe wordt wel eens een goede speler uitgenodigd voor een demonstratie en is men wel eens wezen kijken bij de vereniging in Harderwijk. Eigenlijk vindt men die te professioneel.

Van groot belang wordt het jaarlijkse uitje gevonden dat altijd op de laatste woensdag van juli plaatsvindt. Dat gaat veelal gepaard met een activiteit. Met enige trots vertelt Marga dat de vereniging in 2011 de vrijwilligersprijs van de gemeente Nunspeet kreeg uitgereikt. Zoals men meedeed aan de optocht tijdens Koningsdag van de buurtvereniging en een ‘diamant’ werd gemaakt voor het jubileum van de moeder vereniging.

Wie interesse heeft kan woensdagmiddag kennis komen maken. Er ligt altijd wel een reserve setje ballen klaar om mee te kunnen doen. Nieuwe aanwas kan de vereniging altijd gebruiken.

Afbeelding
Klaverjassen bij vv Hulshorst 27 aug 2022, 08:12
Afbeelding
Aan tafel in Kapel Hulshorst 26 aug 2022, 16:11
Afbeelding
Nacht van Nunspeet trekt duizenden bezoekers 26 aug 2022, 10:48
Afbeelding
Geen financiële bijdrage voor WK jonge dressuurpaarden 26 aug 2022, 08:12
Afbeelding
Aanleg snelle fietsroute tussen Zwolle en Amersfoort krijgt geen prioriteit 25 aug 2022, 13:47
Afbeelding
Derde editie van Brasswood Festival in Nunspeet 25 aug 2022, 13:45
Afbeelding
Boer’ndag is dit jaar weer helemaal terug in Elspeet 25 aug 2022, 08:11