Bewoners willen de natuur op landgoed Stakenberg niet zien aangetast.
Bewoners willen de natuur op landgoed Stakenberg niet zien aangetast. Wijnand Kooijmans

Veel discussie rond plannen hotel Stakenberg

Algemeen

Met nog de nodige vraagtekens gaat een meerderheid van de partijen in de Nunspeetse gemeenteraad akkoord met het principeverzoek rond het masterplan landgoed Stakenberg. Aangegeven wordt dat onvoldoende duidelijk is welk plan er nu precies ligt. En of Staatsbosbeheer als eigenaar van de grond bereid is de benodigde medewerking te verlenen.

Wijnand Kooijmans

Het plan voorziet onder meer in de vervanging van het huidige hotel, maar daarnaast ook de komst van extra bungalows. Volgens Ewout Zevenbergen van het landgoed is er een nieuw plan opgesteld dat rekening houdt met de wensen van de omwonenden. Meer ingetogen dan het oorspronkelijke plan. Kleinschaliger en minder belastend voor de natuur. Het hotel heeft volgens hem sterk geleden onder de corona crisis en weinig toekomstperspectief. De principe medewerking van de gemeente is noodzakelijk om te kunnen investeren.

Ron Foppen zegt als bewoner daarentegen het spoor een beetje bijster te zijn. Hij heeft niets tegen de komst van een nieuw hotel op de plek van het huidige gebouw. Maar vraagt zich af hoe de veiligheid van de bewoners is gewaarborgd en vindt het vreemd dat wordt aangegeven dat er op enkele verhardingen nieuwbouw plaats vindt, terwijl die verhardingen al lang zijn verdwenen. Hij vindt dat een besluit moet worden uitgesteld tot het plan voldoende bekend is en dat is het niet.
Paul Rullman, bestuurlijk vertegenwoordiger van de vereniging van eigenaar van de bungalows op het park is faliekant tegen. Hij wijst erop dat het gebied desondanks voor vele miljoenen is aangekocht om als natuur te bestempelen. Onder meer zijn daarvoor dertien bungalows afgebroken en is de tennisbaan verdwenen om dieren en planten een veilig bestaan te bieden. Terwijl dat nu wordt doorkruist door een plan om enkele extra bungalows te bouwen, een paar boomhutten, een vergaderlocatie etc. ‘Weg stiltegebied”, zo is zijn mening. Hij vindt dat getracht wordt een natuurgebied commercieel uit te buiten. Ook begrijpt hij niet waarom Staatsbosbeheer zich angstvallig stil houdt als het gaat om het al dan niet medewerking verlenen. Hij vreest voor langdurige procedures als het plan wordt voorgezet.

Tegen het principe besluit medewerking te verlenen stemde onder meer Karel van Bronswijk namens CDA Lokaal. Hij vindt dat er te veel onzekerheden zijn al ziet hij ook wel een toekomst weggelegd als het gaat om het realiseren van het plan. De onzekerheid is voor zijn partij reden tegen te zijn. Zoals ook Sander Kouwenberg (PvdA/GroenLinks) tegenstander is omdat de natuur te veel wordt aangetast.

Wethouder Jaap Groothuis houdt de partijen voor dat veel van de plannen al kan worden vergund binnen het geldende bestemmingsplan. De raad heeft in een later stadium altijd nog de kans nee te zeggen tegen een definitief plan wanneer Staatsbosbeheer tegen is of onderzoeken zaken aan het licht brengen die uitvoering van het plan blokkeren.

Afbeelding
Klaverjassen bij vv Hulshorst 27 aug 2022, 08:12
Afbeelding
Aan tafel in Kapel Hulshorst 26 aug 2022, 16:11
Afbeelding
Nacht van Nunspeet trekt duizenden bezoekers 26 aug 2022, 10:48
Afbeelding
Geen financiële bijdrage voor WK jonge dressuurpaarden 26 aug 2022, 08:12
Afbeelding
Aanleg snelle fietsroute tussen Zwolle en Amersfoort krijgt geen prioriteit 25 aug 2022, 13:47
Afbeelding
Derde editie van Brasswood Festival in Nunspeet 25 aug 2022, 13:45
Afbeelding
Boer’ndag is dit jaar weer helemaal terug in Elspeet 25 aug 2022, 08:11