Burgemeester Breunis van de Weerd in het gemeentehuis.
Burgemeester Breunis van de Weerd in het gemeentehuis. Wijnand Kooijmans

Burgemeester Van de Weerd: ‘Je bent voortdurend bezig als crisismanager’

Algemeen

Was het jaar 2020 een bijzonder jaar, het bijna afgelopen jaar was dat opnieuw. Burgemeester Breunis van de Weerd van de gemeente Nunspeet: “Toen we vorig jaar elkaar spraken met de feestdagen, dacht iedereen dat alles met een paar maand weer normaal zou zijn. Maar dat is niet uitgekomen, het hele jaar door is het een coronajaar gebleven.”

Wijnand Kooijmans

Het bracht voor Nunspeets eerste burger mee dat hij in een heel andere rol terecht kwam. “Je wilt de burgervader zijn die midden in de samenleving staat. Persoonlijke contacten heb je echter bijna niet, allerlei bijeenkomsten gaan niet door. Vergaderen is op afstand. Je bent voortdurend bezig als crisismanager.”

Om de paar weken is er een persconferentie. “Dan heb je weer nieuwe regels die moeten worden ingevoerd. Gelukkig hebben we een team dat daar bedreven in is. Maar je krijgt wel met allerlei vragen te maken, zoals wat wel en niet mag. Dan moet je knopen doorhakken.”
Korte lontjes zoals in de grote steden, bij ziekenhuizen en soms ook winkels ziet Breunis van de Weerd nog niet direct in de gemeente Nunspeet. “Maar je merkt wel dat er een polarisatie is in de samenleving. Dat mensen niet meer altijd vredig naast elkaar leven, daar maak ik mij zorgen om.”

In Nunspeet komen ook wappies voor zo bespeurt Nunspeets burgemeester. Maar hun optreden blijft binnen de perken. De huidige periode maakt wel dat er soms nare besluiten moeten worden genomen. “Die kunnen vergaand zijn voor ondernemers of individuele inwoners.” Wat dat betreft vindt Van der Weerd het spijtig dat het beleid van het Rijk rond corona niet altijd even helder is. “Op hoofdlijnen wordt er wel over nagedacht. Je kunt ze ook niets kwalijk nemen. Maar soms is niet duidelijk wat een besluit betekent voor de samenleving. Het beleid roept vragen op waaraan je lokaal invulling en uitleg moet zien te geven.”

De tegenstellingen tussen gevaccineerden en niet gevaccineerden is aan de oppervlakte nog niet zo zichtbaar. “Maar onderhuids speelt het wel, je merkt dan flinke tegenstellingen.” Als het gaat om het handhavend moeten optreden valt het in Nunspeet nog mee, zo zegt Van de Weerd. “Mensen zoeken wel de randen op van de regels, ondernemers proberen toch geld te verdienen en trouwlustigen hoe ze toch een huwelijk vorm kunnen geven.”

“Wij moeten echter wel de regels handhaven. Boa’s lopen op straat en spreken mensen aan als iets niet mag. Wanneer je hen de regels uitlegt, voldoen ze daar daarna meestal wel aan. We hebben maar een paar bekeuringen hoeven uit te delen, meestal aan jongeren die zich niet aan de avondklok hielden. Het aangaan van het gesprek volstaat meestal in de praktijk.”
Breunis van de Weerd heeft er wel enig begrip voor dat mensen de randen van de regels opzoeken. “Het gaat ook om de eigen verantwoordelijkheid. Wanneer Rutte zegt dat mensen mondkapjes moeten dragen doen ze dat ook. Het zou echter fijn zijn wanneer ze die ook dragen wanneer Rutte het niet zegt. De praktijk wijst uit dat mondkapjes werken.”

Zelf is Van de Weerd getroffen door het coronavirus. “Ik ben er niet erg ziek van geweest. Het was wel spannend, ik ben niet gevaccineerd en dan is het risico dat je er ziek van wordt groot. Ik heb echter vanuit huis mijn werk grotendeels digitaal kunnen voortzetten. Ik heb echter wel achteraf gemerkt dat ik meer van mijn conditie heb ingeleverd dan ik verwacht had.”
Ten aanzien van het carbid schieten zegt Nunspeets eerste burger dat er geen verbod is. “Maar kom niet met grote groepen mensen samen. Houdt afstand van elkaar. Voorkom dat corona zich kan verspreiden, neem verantwoordelijkheid.”

Van de Weerd hoopt dat in 2022 de maatschappelijke en sociale contacten weer op gang kunnen komen. “Dat we elkaar in vrijheid kunnen ontmoeten. Maar corona blijft onder ons en dat vraagt andere leefregels.” Hij noemt als voorbeeld de nieuwjaarsreceptie aan het begin van het jaar. Een college vertelde Breunis van de Weerd dat nu deze niet kunnen doorgaan er wellicht in de zomer een moment moet worden gekozen waarop men elkaar kan ontmoeten.
Los van alles is het werk toch doorgegaan, zo zegt Nunspeets burgervader. “Van ons werk is 99 procent gewoon doorgegaan. Waar de vaststelling van het plan voor het Stationsplein toch een hoogtepunt was. Het grootste project dat wellicht ooit binnen de gemeente Nunspeet is uitgevoerd.” Ondernemers roept hij op niet bij de pakken neer te gaan zitten. “Er is best nog een boterham te verdienen. Het gewone leven gaat door.”

In 2022 moet het 50 jaar zelfstandig bestaan van de gemeente Nunspeet een hoogtepunt worden. “Het is de laatste splitsing van een gemeente gewenst. Een goed besluit, want beide gemeenten floreren goed. Dat we daaraan volgend jaar mogen terugdenken vind ik mooi. We hebben veel in de planning. Een deel zal door kunnen gaan, een deel niet. Maar dat we nadenken over vijftig jaar zelfstandigheid is al mooi op zich.”

Afbeelding
Klaverjassen bij vv Hulshorst 27 aug 2022, 08:12
Afbeelding
Aan tafel in Kapel Hulshorst 26 aug 2022, 16:11
Afbeelding
Nacht van Nunspeet trekt duizenden bezoekers 26 aug 2022, 10:48
Afbeelding
Geen financiële bijdrage voor WK jonge dressuurpaarden 26 aug 2022, 08:12
Afbeelding
Aanleg snelle fietsroute tussen Zwolle en Amersfoort krijgt geen prioriteit 25 aug 2022, 13:47
Afbeelding
Derde editie van Brasswood Festival in Nunspeet 25 aug 2022, 13:45
Afbeelding
Boer’ndag is dit jaar weer helemaal terug in Elspeet 25 aug 2022, 08:11