Fotograaf Niels Boersema aan het werk; keurig achter de reclameborden.
Fotograaf Niels Boersema aan het werk; keurig achter de reclameborden. eigen foto

‘WK-finale fotograferen lijkt me gaaf. Je moet groot durven dromen’

Algemeen

Toen Niels Boersema zestien jaar oud was, maakte hij al volop foto’s. Onder andere bij voetbalvereniging Nunspeet. Inmiddels is hij 32 en werkt hij al een jaar of vier als freelancer voor Pro Shots; het grootste sportfotopersbureau in Nederland. Wekelijks zit hij langs de lijn bij één of meerdere voetbalwedstrijden in de eredivisie. Ook in andere landen, waaronder Qatar, is hij inmiddels geweest om beeldverslag te doen.“

Barry Wensink

We spreken Boersema in zijn huis in Nunspeet. Doordeweeks, want in het weekend is het vaak spitsuur. “Fotografen die voor Pro Shots werken, zetten hun foto’s in een online systeem. Regelmatig log ik in om dat eenvoudiger vindbaar te maken voor de klanten. Dat zijn mooie klusjes om erbij te doen.” Die klanten bevinden zich in binnen- en buitenland en bestaan onder andere uit tal van landelijke dagbladen, maar ook Voetbal International gebruikt beelden die door Niels Boersema en zijn collega’s gemaakt zijn.

Even terug in de tijd. Gedurende elf jaar werkte de Nunspeter bij Well-Fair in zijn woonplaats. Bij deze specialist op het gebied van zelfstandig en comfortabel ouder worden, deed hij inkoop en administratie. “Begin vorig jaar ben ik daar op eigen verzoek teruggegaan naar twintig uur per week. Ik kon dan ook mooi twintig uur gaan fotograferen.” Een prima idee, maar toen kwam corona om de hoek kijken. “Ontzettend balen, want ik was ieder weekend op pad naar een wedstrijd en dat kon ineens niet meer. Kwam toen niet verder dan een beetje Fifa op de PlayStation spelen en buitenlands voetbal kijken.” Niels kon tijdelijk meer uren werken bij Well-Fair, maar maakte uiteindelijk de keuze om er eind september te stoppen.

Niels pakt zijn mobiele telefoon en zet een app aan. “Ik bezoek sinds 2006 wedstrijden en de teller staat inmiddels op 790. Dat wordt allemaal automatisch bijgehouden.” Ook z’n eerste fotoverslag van een betaald voetbalwedstrijd weet hij nog. “Dat was in 2014 Go Ahead Eagles tegen FC Groningen. Inmiddels heeft hij, op Willem II en RKC na, alle eredivisiestadions bezocht.

We noemden al eerder Qatar; het land waar volgend jaar het WK wordt afgewerkt. Begin vorig jaar was Boersema er om het trainingskamp van Ajax én PSV op beeld vast te leggen. “Een prachtig ervaring”, vat hij het zelf kort samen. “Er waren meerdere journalisten uit Nederland en we logeerden in hetzelfde hotel. ‘s Avonds samen een drankje doen en gezellig ouwehoeren.”
Enkele maanden geleden stond een trip naar Ierland gepland, aangezien Vitesse uit Arnhem in Dublin moest voetballen. “Hun vaste fotograaf kon toen niet. Komende woensdag, 3 november, ga ik naar Dortmund tegen Ajax.”

Niels Boersema voelt zich als voetbalfotograaf als een vis in het water. “Ik haal er veel energie uit en wil de komende tijd kijken wat voor foto-opdrachten ik er naast kan doen. Het liefst ben ik fulltime met dit werk bezig. Lukt dat niet, kan ik er altijd nog een parttime baan naast nemen.”
De Nunspeter merkt aan den lijve dat het steeds een stukje agressiever wordt in het stadion. “Wat dat betreft vond ik het tijdelijk spelen zonder publiek niet eens zo erg. Natuurlijk was er geen sfeer, maar ik kon overal doorlopen, werd niet uitgescholden door het publiek én kreeg geen bier over me heen gegooid. Dat wordt steeds erger. Als ik na een wedstrijd thuis ben, stink ik vaak naar bier. Ook moet ik mijn apparatuur schoonmaken.”

We vragen om er enkele mooie wedstrijden uit te halen. “Borussia Dortmund tegen Bayern Munchen”, klinkt het direct. “Een fantastisch stadion hebben ze daar. Toch hoeft het niet altijd ver weg te zijn hoor. Toen RKC een paar jaar geleden promoveerde bij Go Ahead Eagles heb ik ook prachtige foto’s gemaakt. Soms moet je een beetje geluk hebben dat spelers je richting op komen als ze gescoord hebben. Dat schat je van tevoren wel in, maar je weet het nooit zeker.” Soms gaat het mis. “Bij Ajax tegen Benfica ging een official precies in het beeld staan na een doelpunt. Dat was ook een leermoment voor me.”

Al voordat het eerste fluitsignaal klinkt, zet Boersema de eerste foto’s in de beeldbank, zodat klanten het kunnen gebruiken voor bijvoorbeeld live-blogs. Daarna volgen pakweg iedere tien minuten enkele foto’s. We vragen naar het (minst) favoriete stadion om de werken. “De top 4, met Ajax, PSV, Feyenoord en AZ, staat bovenaan. Daarna volgt Heerenveen. Prima licht en ze hebben de zaken goed voor elkaar. Bij daglicht kan ik eigenlijk overal werken, maar bij kunstlicht is dat lastiger. PEC Zwolle bijvoorbeeld had onlangs een aantal kapotte lampen. Dan is de uitdaging groter dan in een stadion waar alles perfect uitgelicht is.”

Wat staat er nog op het lijstje om te bezoeken? “Ik wil graag een keer naar Liverpool. De sfeer is daar fantastisch, maar dat geldt sowieso voor Engeland. Heb helaas nog geen wedstrijd is dat land bezocht. Een WK-finale lijkt me ook gaaf. Je moet groot durven dromen.”

Afbeelding
Klaverjassen bij vv Hulshorst 27 aug 2022, 08:12
Afbeelding
Aan tafel in Kapel Hulshorst 26 aug 2022, 16:11
Afbeelding
Nacht van Nunspeet trekt duizenden bezoekers 26 aug 2022, 10:48
Afbeelding
Geen financiële bijdrage voor WK jonge dressuurpaarden 26 aug 2022, 08:12
Afbeelding
Aanleg snelle fietsroute tussen Zwolle en Amersfoort krijgt geen prioriteit 25 aug 2022, 13:47
Afbeelding
Derde editie van Brasswood Festival in Nunspeet 25 aug 2022, 13:45
Afbeelding
Boer’ndag is dit jaar weer helemaal terug in Elspeet 25 aug 2022, 08:11