Afbeelding
Wijnand Kooijmans

Gemeente koopt Boschhuis niet aan

Algemeen

Door de gemeente Nunspeet is geen gebruik gemaakt van de mogelijkheid het Boschhuis aan te kopen. Dat blijkt uit de mededelingenbrief van wethouder Pieter Teeninga aan de commissie maatschappij en middelen. Daarin werd ook bekend dat het vermoedelijk tekort op de jeugdzorg 1,2 miljoen euro voor de gemeente bedraagt.

Wijnand Kooijmans

Door De Woonplaats, de eigenaar van het Boschhuis is het pand eind 2021 in de verkoop gezet. Nunspeet werd de kans geboden het pand voor 3,2 miljoen te kopen. Besloten is geen gebruik te maken van dit aanbod, vanwege de hoge aankoopprijs en de te verwachten hoge kosten van de technische en functionele aanpassingen. In beginsel is het pand daarop verkocht. De Woonplaats moet hierover nog wel een definitief besluit nemen en de verkoop moet nog aan de wet- en regelgeving worden getoetst. De in principe nieuwe eigenaar heeft inmiddels wel aangegeven dat het gebruik van het Boschhuis door de Dr. Verschoolschool kan worden voortgezet tot 1 augustus van dit jaar. Teeninga ziet dit voor de korte termijn als goed nieuws.

De school heeft inmiddels contact gezocht met Karssen makelaars over de invulling van het pand. Er is nog geen uitgewerkt plan en Karssen staat open voor gesprek met andere partijen over een geschikte invulling van het pand. De komende periode wordt gebruikt om mogelijke scenario’s te onderzoeken. Het gaat dan onder meer om het behoud van het gebruik van het Boschhuis, of wel uitbreiding en verbouw van het bestaande schoolgebouw of een combinatie van beiden. Mochten deze opties niet haalbaar zijn, dan komt een spreiding over drie locaties of de plaatsing van (tijdelijks) units in beeld.
Vanwege de financiële verwevenheid vanuit de jeugdhulp en de regionale functie van de Dr. Verschoorschool wordt de regiogemeenten verzocht in te stemmen met het opstarten van een stuur- en projectgroep om de genoemde scenario’s uit te werken.
Door Ronald de Bruin (SGP) wordt enig financieel voordeel verwacht van de wijziging van het woonplaatsbeginsel. Dat maakt dat Nunspeet twaalf nieuwe jeugdigen onder de financiële verantwoordelijk krijgt maar voor 29 kinderen in de pleegzorg en verblijf andere gemeenten verantwoordelijk worden.

Wethouder Teeninga is echter niet al te positief als het gaat om een financieel voordeel voor de gemeente. Hij is al blij wanneer de kosten kunnen worden opgevangen binnen de gelden die het Rijk beschikbaar stelt.

Vanaf 2024 dreigt een korting op de jeugdzorg door het Rijk en wordt ook het geld voor de stimulering van de woningbouw gehaald uit de gelden die worden gekort op de uitkeringen uit het gemeentefonds.

Gesproken wordt van een valse start van de nieuwe regering. Reden voor de VNG te dreigen met het stopzetten van het overleg over de hervormingsagenda met het nieuwe kabinet. Men wil voorkomen dat bijvoorbeeld Nunspeet het kind van de rekening wordt van het nieuwe beleid

Afbeelding
Klaverjassen bij vv Hulshorst 27 aug 2022, 08:12
Afbeelding
Aan tafel in Kapel Hulshorst 26 aug 2022, 16:11
Afbeelding
Nacht van Nunspeet trekt duizenden bezoekers 26 aug 2022, 10:48
Afbeelding
Geen financiële bijdrage voor WK jonge dressuurpaarden 26 aug 2022, 08:12
Afbeelding
Aanleg snelle fietsroute tussen Zwolle en Amersfoort krijgt geen prioriteit 25 aug 2022, 13:47
Afbeelding
Derde editie van Brasswood Festival in Nunspeet 25 aug 2022, 13:45
Afbeelding
Boer’ndag is dit jaar weer helemaal terug in Elspeet 25 aug 2022, 08:11