In korte tijd verwoestte een felle brand het complete pand aan de Beekstraat.
In korte tijd verwoestte een felle brand het complete pand aan de Beekstraat. Dorine Verheul

Een uitslaande brand heeft tijdens de jaarwisseling in het centrum van Elburg een historisch pand compleet verwoest.

Dankzij een snelle uitruk van de brandweer konden de aangrenzende panden behouden worden. Burgemeester Jan Nathan Rozendaal: "We leven intens mee met de bewoonster van het door brand getroffen pand. Ook leven we mee met de eigenaren/bewoners van de aangrenzende gebouwen, die door de brand en de waterschade zijn beschadigd. Helaas is voor hen het nieuwe jaar op een wel heel droevige manier gestart. Ik prijs de brandweer, die door kordaat optreden erger heeft weten te voorkomen. Onze aandacht gaat nu uit naar het bieden van steun en hulp aan de getroffenen.” Rond drie uur in de ochtend heeft de VNOG aangeven dat de brand onder controle was. Er is één persoon door het aanwezige ambulancepersoneel behandeld voor het inademen van rook. Een brandweerman is behandeld voor een diepe snee aan zijn hand. Daarmee lijkt de brand zich te beperken tot (aanzienlijke) materiële schade. Hoe de brand heeft kunnen ontstaan zal moeten blijken uit het onderzoek. Inmiddels is er een doneeractie gestart voor de bewoonster van het pand, de 74-jarige mevrouw Netty Goddaard. Initiatiefnemers zijn Edwin Zandhuis en Barbara Röling, die schuin tegenover het verwoeste pand wonen. 

"We zaten nog even de Oudejaarsconference te kijken, toen we plots sirenes hoorden", vertelt Edwin. "Mijn vriendin Barbara was 's middags nog bij Netty geweest. Het is bizar dat ze een paar uur later niets meer heeft, op wat kleren, haar telefoon en haar konijnen na. Natuurlijk gaat de verzekering zaken vergoeden, maar daar gaat tijd overheen en intussen heeft ze niks. Moet je je voorstellen dat je alles opnieuw moet aanschaffen van servies tot gordijnen, van kleding tot vloeren en alles daar tussenin. We zijn de doneeractie gestart als hart onder de riem, als steun ter overbrugging tot ze weer een vaste woonplek heeft." Hij vervolgt: "Het gaat op het moment redelijk met haar, maar ik denk dat de echte klap nog wel gaat komen." De teller van de doneeractie staat binnen een paar dagen op bijna 21.000 euro. "Het lijkt veel geld, maar als je alles opnieuw moet kopen, ben je het zo weer kwijt."
De doneeractie loopt tot eind januari en is te vinden op https://www.doneeractie.nl/brand-monumentaal-woonhuis-beekstraat-elburg/-59165