De grens tussen eigen en gemeentegrond is soms moeilijk te achterhalen.
De grens tussen eigen en gemeentegrond is soms moeilijk te achterhalen. Wijnand Kooijmans

Aanpak gebruik gemeentegronden

Algemeen

Het onrechtmatig gebruik van gemeentelijke gronden wordt integraal aangepakt binnen de gemeente Nunspeet. Al richten de eerste acties zich vooral op die stukjes grond die zijn gelegen in Nunspeet Noord en Nunspeet Oost.

Wijnand Kooijmans

Door het college van burgemeester en wethouders is geconcludeerd dat op diverse plaatsen onrechtmatig gebruik wordt gemaakt van gemeentegronden. In de meeste gevallen is deze grond bij particuliere tuinen getrokken. Ook zijn er op diverse plaatsen zaken op gemeentegrond geplaatst of is een uitweg over gemeentegrond aangelegd. Een integrale aanpak wordt nodig gevonden om ongelijkheid tegen te gaan, zodat niet de ene bewoner die zich netjes aan de regels terwijl een ander als het ware wordt beloond voor het niet naleven van de regels.

Het moet voor burgers duidelijk worden welke maatregelen de gemeente neemt bij onrechtmatig gebruik van gemeentegrond. Opties zijn legalisering of teruggeven van gemeentegrond. Ook kan er zijn van verjaring. Voor de aanpak is voorlopig een bedrag van 41.000 euro nodig.

Een deel van de oneigenlijk in gebruik zijnde gronden is gelegen aan de Van Goghstraat in Nunspeet. Het college verwacht dat de bereidheid om deze grond van de gemeente aan te kopen niet groot zal zijn. Om die reden moet hier vermoedelijk tot handhaving worden over gegaan. In dat geval zijn de kosten hoger voor de gemeente dan de inkomsten en wordt bekeken of verhuur van deze gronden mogelijk is. Pas als dat niet mogelijk is wil het college een procedure starten om de gronden terug te krijgen. Maar ook om te laten zien dat het de gemeente ernst is op te treden tegen illegaal gebruik van gemeentegronden.

Er is vastgesteld dat op 94 adressen sprake is van het in gebruik nemen van gemeentegronden, direct grenzend aan eigendom van Omnia Wonen. Het gaat om in totaal 3.456 vierkante meter aan gronden. In 2012 is met Omnia de afspraak gemaakt dat het gebruik wordt gedoogd tot de huurder de woning verlaat. In deze situaties wordt beoordeeld of het gebruik tegen een geringe vergoeding door de volgende huurder kan worden voortgezet of het gebruik moet worden gestaakt.

Aan de hand van luchtfoto’s is ook gebleken dat in Nunspeet Noord en Oost in totaal op 182 adressen sprake is van illegaal gebruik van gemeentegronden met een totale oppervlakte van ongeveer 4.732 vierkante meter.

Omdat de kosten van aanpak per dossier hoog zijn kiest het college ervoor een beperkt aantal dossiers tegelijk op te pakken. Naast de dossiers waarop een beroep op verjaring is gedaan worden eerst percelen die op de verkoopkaart van de gemeente staan per straat/wijk opgepakt. Bij deze dossiers wordt legalisering en daarmee opbrengst van verkoop, als het snelst te behalen gezien. De opbrengst kan dan worden gebruikt om dossiers waarin geen legalisering is gewenst of waarbij de gebruiker niet wil meebetalen af te wikkelen.

Indien verkoop niet mogelijk is omdat de gebruikers niet kan of wil kopen kan het gebruik eventueel worden gelegaliseerd door verhuur. In principe wordt deze optie niet gewenst gevonden omdat de kosten niet opwegen tegen de baten. Maar desondanks aan te bevelen boven het opstarten van een langdurige procedure voor verjaring of ontruiming. Binnenkort volgt nog wel een voorstel rond het aanpassen van het prijsbeleid om deze markconform te maken.

Gebruikers worden zo veel mogelijk individueel benaderd. Het liefst met een gesprek op locatie over de gedane constatering en de consequenties die hieraan zijn verbonden.