Bodycam voor boa's

De boa’s van de gemeente Nunspeet zijn voorzien van een bodycam. Dit moet bijdragen aan hun veiligheid, maar ook van betrokkenen en omstanders. De bodycam wordt door de boa’s duidelijk zichtbaar gedragen en staat niet altijd aan. Het apparaat wordt pas aangezet bij een onveilige situatie en gaat vooraf door en waarschuwing. Het kan bijvoorbeeld gaan om een situatie op straat die dreigt te escaleren. Dan mag de bodycam ook worden aangezet zonder waarschuwing vooraf.
De beelden worden 28 dagen bewaard. Indien in die periode bij de gemeente geen verzoek tot inzage binnenkomt, dan worden de beelden verwijderd. Indien wel een verzoek binnenkomt worden de beelden bewaard tot het eind van de dan opgestarte procedure. De boa’s kunnen zelf de beelden niet direct op straat bekijken of verwijderen, deze gaan direct naar een beveiligde omgeving.
Politie en openbaar ministerie kunnen de beelden opvragen indien er sprake is van een mogelijke vervolging door begane strafbare feiten.
Een betrokkene kan eventueel ook zelf de beelden inzien via een brief die moet worden gestuurd naar de teammanager vergunningen, toezicht en handhaving van de gemeente Nunspeet. Voorwaarde is wel dat er een aantoonbaar belang is de beelden in te mogen zien.

Kandidaat voor commissie

Corrie Jansen (Gemeentebelang) is kandidaat voor een plek in de commissie Ruimte, Wonen en Mobiliteit van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Haar kandidatuur wordt ondersteunt door het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Nunspeet. In de commissie worden de landelijke belangen besproken op het gebied van onder meer de woningbouw en het belang van maatregelen die de verkeersveiligheid kunnen verbeteren maar ook zaken als de noodzaak van de verbreding van rijksweg A28 en zaken betreffende de ontwikkelingen op het gebied van de spoorwegen.

Hoop op financiële steun

De gemeente Nunspeet hoopt op financiële steun van de provincie Gelderland als het gaat om maatregelen die de hitte moeten bestrijding. De voorstellen hiertoe zijn opgenomen in het klimaatadaptieplan dat in december 2021 door de raad is vastgesteld. De provincie heeft hiervoor financiële middelen beschikbaar gesteld waarop voor een bedrag van 215.000 euro nu een beroep wordt gedaan door het college van burgemeester en wethouders. De aanvraag loopt via de gemeente Oldebroek die de duurzaamheidsportefeuille behartigd binnen de regio Noord-Veluwe.