Maatregelen nemen

Door de gemeente Nunspeet gaat actie ondernomen worden om inwoners te stimuleren energiebesparende maatregelen te nemen. Hiervoor wordt de in totaal 497.350 euro ingezet die is ontvangen van het Rijk voor de ondersteuning van huishoudens met een laag besteedbaar inkomen die te maken hebben met hoge energielasten als gevolg van de gestegen energiekosten.

Het gaat zowel om huurders als eigenaren van woning. Er wordt gekozen voor een aanpak in twee stappen. De eerste is zo veel mogelijk met de doelgroep in gesprek te komen en direct kleine aanpassingen toe te passen in de woning. Dit eerste contact kan er voor zorgen dat bewoners vervolgens worden geactiveerd om in gesprek te komen met een Energiemaatje, Energiecoach of Energieadviseur. Bovendien kan op basis van de informatie die wordt opgehaald om de tweede stap grotere maatregelen te nemen, zoals bijvoorbeeld een collectieve isolatieactie. Er wordt een professionele opdrachtnemer ingeschakeld voor het uitvoeren van de eerste stap om de bezoeken door hun energiecoaches te laten afleggen. Met de woningcorporaties wordt eveneens in gesprek gegaan over de gemeentelijke aanpak en de inzichten die uit de gesprekken naar voren komen.

Bij het nemen van kleine maatregelen wordt onder meer gedacht aan het aanbrengen van tochtstrippen en radiatorfolie. Maar ook het vervangen van oude elektrische apparaten. De maatregelen moeten wel uitsluitend ten goede komen aan huishoudens die te maken hebben met energiearmoede. Het is niet toegestaan de gelden als financiële compensatie uit te keren.

Appartementen bouwen

Aan de Harderwijkerweg in Nunspeet mogen in principe twaalf appartementen worden gebouwd. De realisering is al opgenomen in het programma ‘Woningbouw op maat', dat door de gemeenteraad is vastgesteld.

De gemeenteraad wordt gevraagd na het zomerreces de benodigde ontwerp verklaring van geen bezwaar af te geven. Het plan is in strijd met het geldende bestemmingsplan. Indien de raad akkoord gaat wordt de verklaring, gelijk met de benodigde vergunning, ter inzage gelegd en kunnen eventueel ook zienswijzen (bezwaren) worden ingediend. Indien dat niet gebeurt wordt de raad gevraagd de afgegeven verklaring als definitief te bestempelen waardoor direct de vergunning kan worden afgegeven.

Indien wel bezwaren worden ingediend moet het plan, inclusief de bezwaren en de beoordeling daarvan, opnieuw aan de raad worden voorgelegd.