Huisvesting

Vervolg van voorpagina

De gemeente heeft destijds wel de mogelijkheid gekregen het gebouw voor ruim drie miljoen euro aan te kopen, maar heeft besloten daarvan geen gebruik te maken. Dat betekent dat het gebouw na 1 augustus niet meer door de Dr. Verschoorschool gebruikt mag worden.

De gemeente is als alternatief voor de huidige huisvesting op zoek gegaan naar alternatieve huisvesting. De school heeft daarbij nadrukkelijk aangegeven de tijdelijke huisvesting graag te zien gerealiseerd naast het hoofdgebouw van de Verschoorschool aan het Groenelaantje. De tijdelijkheid is gewenst, omdat het gebouw is gedateerd en op termijn te klein is voor de huisvesting van alle leerlingen en zorgpartijen. Voor het bestaande gebouw moet in de toekomst een afweging worden gemaakt het pand te renoveren of nieuwbouw te realiseren waarbij tevens aan de huidige duurzaamheidseisen kan worden voldoen. De afweging wordt meegenomen in de herziening van het huisvestingsplan voor scholen.

Voor de tijdelijke huisvesting zijn drie offertes opgevraagd. Daarbij werd uitgegaan van een periode van twee jaar voor vijf leslokalen, een kantoor en een toiletgroep. Omdat de school ook gebruikt maakt van de diensten van zorgpartijen is gevraagd om extra ruimte. Dat heeft geleid tot het toevoegen van spreekkamers en enkele middelgrote ruimten. Dat maakt de komst van een groter twee verdiepingen tellend gebouw noodzakelijk. Ook is de periode van twee naar drie jaar verlengd.

De nieuwe offerte komt uit op een totaal bedrag dat boven de Europese aanbestedingsgrens ligt. Dat zou betekenen dat de aanbesteding opnieuw moet plaatsvinden. Volgens Elskamp is daarvoor geen tijd meer en wordt, ook al worden de regels overtreden, daarom gekozen voor een meervoudige onderhandse aanbesteding. In verband met nieuwe ontwikkelingen krijgt de raad voor de raadsvergadering nog wel nieuwe informatie.

Ans Pluim (Gemeentebelang) vindt de gang van zaken niet kunnen. Ze vreest dat het overtreden van de regels kan leiden tot een juridisch conflict. Het liefst ziet men de tijdelijke huisvesting dan ook op een andere locatie gesitueerd.

Volgens Elskamp zijn de leerlingen niet gebaat bij het heen en weer moeten rijden naar locaties op een andere plek. Om die reden heeft het college gekozen voor het belang van de leerlingen. En is het ook gewenst jeugdhulp zo dicht mogelijk bij de leerlingen aan te bieden. Het wijzigen van het huisvestingplan voor 1 augustus is niet haalbaar, zeker omdat hiertussen ook nog de zomervakantie ligt.

De overige partijen in de raad hebben niet aangegeven bezwaar te hebben tegen de gekozen constructie.