Vlnr: Gert Akster, Jaap Akster en Dick Nanninga.
Vlnr: Gert Akster, Jaap Akster en Dick Nanninga. Jacob van den Hoek

Classic demo nieuw in 't Harde: 'We hebben een prachtig circuit'

't Harde krijgt zijn eigen Classic Demo. Zaterdag 13 augustus rijden minimaal 85 liefhebbers hun rondjes op een motor van 25 jaar oud of (veel) ouder. Het parcours is 4,6 kilometer en bezoekers mogen zelf(s) een kijkje nemen in de paddock. "Ik loop al jaren met deze wens rond", geeft initiatiefnemer en liefhebber Jaap Akster aan.

We spreken de inwoner van 't Harde over het evenement en ook Nunspeter Dick Nanninga is aangeschoven. Hij is voorzitter van BOT motorsport en heeft veel ervaring in het organiseren van demonstraties. Het is dan ook geen toeval dat Akster juist hem benaderde.
"Ik kom al jaren bij verschillende demoraces door heel Nederland. Prachtig vind ik dat en hoe mooi zou het zijn om dat hier ook te organiseren", zegt Akster. "Er komt veel bij kijken en je zit ook met verzekeringen. Dat red ik allemaal niet in m'n eentje." Nanninga pakte de handschoen op en hij kan terugvallen op jarenlange ervaring. "Onder andere van soortgelijke races in Elburg", legt hij uit. "Dranghekken, strobalen en dat soort spul hebben we voldoende in voorraad. Het was belangrijk om eerst de vergunning te regelen. Gelukkig is de gemeente Elburg schappelijk. Andere zaken komen dan daarna wel."
Start en finish is op de Koeweg. Met dank aan een welwillende landeigenaar kan daar gebruik worden gemaakt van een perceel. "Eigenlijk was het de bedoeling om de motoren in 2020 al te laten rijden, maar vanwege corona lukte dat niet."
Deelnemers betalen 50 euro inschrijfgeld en daarnaast is er een aantal sponsoren. Het zorgt ervoor dat publiek gratis toegang heeft tot het (afgesloten) terrein. "We hebben met buurtbewoners afgesproken dat zij altijd hun huis kunnen bereiken/verlaten als dat nodig is", aldus Akster. In de rij motoren van eind jaren negentig en ouder bevinden zich zelfs exemplaren uit 1954 en 1968. "Het zijn geen wedstrijden, maar regelmatigheidsrondjes", legt de inwoner van 't Harde uit. Ook zijn zoon Gert doet mee en hij heeft zijn vader als monteur.
De heren zijn te spreken over het rondje. Dick Nanninga: "De S-bochten maken het circuit interessant. Het trekt deelnemers naar 't Harde." De avond voor het evenement worden veel zaken al geregeld. Zo vindt dan de keuring van de motoren al grotendeels plaats om drukte op de dag zelf te voorkomen.
Zaterdagochtend tussen 10.00 en 12.00 uur worden de trainingen afgewerkt. Vervolgens is het tijd voor de demo's die per klasse twintig minuten duren. "Er is onder andere een 250/300 cc klasse en een zijspanklasse." Ook lichtere en zwaardere motoren komen in actie. Het duurt tot 17.30 uur. "We hebben 35 a veertig vrijwilligers en die hebben we hard nodig. Het zou mooi zijn als het een jaarlijks evenement gaat worden", besluit Akster. Info: FB BOT motorsport.