Geen groen licht woningbouw

Een plan voor de bouw van zes woningen aan de Klarenweg in Hulshorst krijgt voorlopig geen medewerking van het Nunspeetse college van burgemeester en wethouders. Aangevoerd wordt dat het plan niet past binnen het regulier beleid. Een uitzondering maken hierop wordt niet voor de hand liggend genoemd omdat binnen de gemeente Nunspeet soortgelijke initiatieven eveneens geen doorgang kunnen vinden op dit moment.
Een dochter en een zoon van de eigenaar van het perceel willen hierop graag een woning bouwen. In totaal is er echter ruimte voor zes woningen. De eigenaar heeft aan de Harderwijkerweg een melkveebedrijf met aansluitend voldoende weidegrond voor een goede exploitatie van zijn bedrijf. Hierdoor is een agrarische bestemming voor het perceel aan de Klarenweg niet meer zo belangrijk.
Omdat dit perceel direct grenst aan Natura 2000 gebied, vindt de eigenaar een gedachte van ‘agrarisch’ naar ‘wonen’ logisch. Mede gezien de tegenstrijdige belangen van overheid en boerenbedrijven en het terugdringen van de uitstoot van stikstof nabij natuurgebieden.
Aangegeven wordt dat momenteel wordt gewerkt aan het opstellen van een ontwikkelvisie voor Hulshorst en de kernrandzones. Zodra dit is afgerond kan de initiatiefnemer het verzoek opnieuw indienen. Wel moet hij dan een rapport overleggen waaruit blijkt dat de archeologische waarden in het gebied voldoende in kaart zijn gebracht en niet onevenredig kunnen worden geschaad of verstoord.

Subsidie 'welzijn op recept'

Het project welzijn op recept krijgt voor dit jaar negenduizend subsidie van de gemeente Nunspeet. Het totale project neemt drie jaar in beslag en kost 93.500 euro. De welzijnsorganisaties dragen het leeuwendeel van de kosten zelf door verkregen subsidies. Door de gemeente wordt in drie jaar tijd in totaal 28.000 euro bijgedragen. Hoofddoel van het project is voorkomen dat mensen aangewezen raken op zwaardere zorg dan beslist noodzakelijk.
Een groot deel van de mensen die regelmatig de huisarts of het centrum jeugd en gezin bezoeken heeft psychosociale problemen. De oplossing hoeft, zo stelt het college van burgemeester en wethouders, niet altijd te worden gevonden in doorverwijzing naar de tweedelijns zorg. De inzet van lichtere preventieve hulp kan al een groot verschil maken. Welzijn op recept is een landelijk programma die het voor huisartsen en het centrum jeugd en gezin mogelijk maakt om via een recept patiënten door te verwijzen naar een welzijnscoach. Die begeleidt de cliënt bij het vinden van een dienst, activiteit of arrangement dat aansluit bij de behoefte en interesse van de cliënt. Hiermee kan het gebruik van medicijnen en doorverwijzing naar onnodige zorg voorkomen.