Bodycams boa's

Boa’s die werkzaam zijn binnen de gemeente Nunspeet worden uitgerust met bodycams. Dat moet hen een veiliger gevoel geven tijdens hun werkzaamheden. Die waren al aangeschaft, waardoor de kosten die gemaakt worden alleen bestemd zijn voor de opslag van de beelden.
Aanleiding is dat boa’s steeds vaker tijdens hun werk te maken krijgen met incidenten. Dat kan verbaal geweld zijn, maar soms ook fysiek. Gevolg van het verschuiven van de werkzaamheden van de boa’s naar situaties die spanning kunnen opleveren. Dat was merkbaar tijdens het handhaven van de coronamaatregelen. Maar ook bij controles op het gebied van ondermijning zoals het dealen van drugs en de fabricage hiervan. Ook het toezicht in de horeca wordt niet door iedereen op prijs gesteld. De boa’s staan wel in contact met de politie maar agenten kunnen niet altijd snel ter plaatse zijn.
Inwoners gedragen zich vaker beter indien ze weten gefilmd te worden en hierdoor voelen de boa’s zich veiliger. Vaak is er een afname zichtbaar van bedreigingen, verbale agressie en escalaties, zo geeft het centrum voor criminaliteitspreventie & veiligheid aan. Beelden kunnen onder bepaalde voorwaarden ook worden gebruikt voor het vervolgen van daders bij incidenten.
Voor het gebruik van de bodycams is toestemming nodig van de ondernemingsraad. Er komen tevens beleidsregels voor het gebruik van de bodycams en er vindt een training plaats als het gaat om het gebruik hiervan. Hiermee moet worden voorkomen dat een onjuist gebruik leidt tot agressie.

Benoemingen

M. Hoekstra-Schulte is herbenoemd als burgerlid van de gemeentelijke monumentencommissie. Gelijktijdig is de zittingsperiode van T. Piksen en J. Bakker verlengd. De benoemingen gelden tot het moment dat de omgevingswet in werking treedt. De verwachting is dat dit per 1 januari 2023 is. De monumentencommissie in de huidige vorm houdt dan op te bestaan. De taken worden ondergebracht bij een nieuwe adviescommissie, gericht op de omgevingskwaliteit. Met de drie leden wordt wel gesproken over hun mogelijke interesse voor de nieuwe commissie.
De gemeenteraad heeft aangegeven zelf de leden van de commissie omgevingskwaliteit Nunspeet te willen benoemen en dat niet te delegeren aan het college van burgemeester en wethouders. Eind 2022 wordt aan de raad een voorstel gedaan rond de benoeming van de leden. Voorwaarde is dat er minimaal twee professionele deskundigen op het gebied van monumentenzorg in de commissie zitting moeten hebben.

Kopij is welkom

Kopij voor deze krant (en website) is en blijft welkom via het mailadres redactie@nunspeterkoerier.nl