Vervolg van voorpagina

De interviews met Duitse toeristen werden op verschillende plekken gehouden; op de parkeerplaatsen van supermarkten, in het centrum van Nunspeet en bij of op de diverse recreatieparken. In verreweg de meeste gevallen waren de aangesproken Duitsers direct bereid om aan het onderzoek mee te werken. Slechts twee keer werd het geweigerd.

Het belangrijkste wat uit het onderzoek naar voren is gekomen is, dat verreweg de meeste Duitse toeristen heel tevreden zijn over hun verblijf in Nunspeet. De belangrijkste items: Duitse toeristen zijn vooral te spreken over de natuur, het hele landschap, het centrum van Nunspeet en de vriendelijkheid van de bevolking. Ook de rustige uitstraling en dat alles schoon en onderhouden is, worden door Duitsers zeer gewaardeerd. Duitse vakantiegangers die zich in en rond Nunspeet bewegen, zijn in 99% van de gevallen ook in de gemeente Nunspeet op vakantie. Het verblijf is vooral op een recreatiepark of camping. De verblijfsduur is uiteenlopend van één week tot meerdere maanden.
Duitsers die vaak tot zeer vaak in Nunspeet verblijven en ook al meer dan dertig jaar in Nunspeet vakantie vieren, komen met name uit de deelstaat Noordrijn-Westfalen. Duitse toeristen die voor het eerst in Nunspeet zijn en ook meer dan 300 kilometer moesten reizen, hebben Nunspeet via internet gekozen. Het vervoermiddel is een eigen auto.
En verder: Tijdens de vakantie is men vooral actief op of aan het water. Fietsen is ook een geliefde activiteit. De helft van de ondervraagden had geen minpunten over Nunspeet. Bij de andere helft werden vooral het vieze water van het Veluwemeer en het te hard rijden op de toegangswegen genoemd. Wessels heeft het gemeentebestuur aanbevolen om het invoeren van snelheidsbeperkingen op alle toegangswegen naar de recreatieparken aan het Veluwemeer te overwegen.