Bedrijvenstrip mag van raad

Met alleen de stem van PvdA/GroenLinks tegen heeft de gemeenteraad ingestemd met een gewijzigd bestemmingsplan voor de aanleg van de bedrijvenstrip in Elspeet. De wijzigingen zijn een gevolg van extra onderzoek naar het leefgebied van de das. Het bestemmingsplan is geschorst door de Raad van State in verband met vragen rond het voldoende beschermen van het leefgebied van de das. De definitieve behandeling van het plan vindt 3 juni plaats door het hoogste rechtscollege. Voor Sander Kouwenberg (PvdA/GroenLinks) zijn de wijzigingen vooral cosmetisch van aard en geen daadwerkelijke verbetering als het gaat om het leefgebied van de das. Om die reden wil men de uitsprak van de Raad van State afwachten. Wichert Stoffer (CDA Lokaal) geeft aan dat zijn partij in een vroegtijdig stadium heeft aangedrongen op extra maatregelen om het leefgebied van de das te verbeteren. Dan had wellicht kunnen worden voorkomen dat de gemeente nu in een juridische strijd verwikkelt is geraakt. Hij vraagt of alsnog extra maatregelen mogelijk zijn om de goede wil van de gemeente te tonen.
Wethouder Leen van der Maas zegt dat die al zijn genomen door extra doorgangen voor de das te creëren. Hierdoor heeft de das betere toegangen tot andere gebieden. Petra van Olst (Gemeentebelang) geeft de noodzaak van de komst van de bedrijvenstrip aan. Bedrijven in Elspeet zitten hierop met smart te wachten. Zij is van mening dat het leefgebied van de das voldoende is geborgd.

Vluchtelingen

Voor het inschrijven van Oekraïense vluchtelingen is drie weken de norm binnen de gemeente Nunspeet. Omdat het kwalitatief wel in één keer goed moet gebeuren, kan die termijn echter wel eens worden overschreden. Dat zegt burgemeester Breunis van de Weerd naar aanleiding van vragen van Wichert Stoffer (CDA) en Ans Pluim (Gemeentebelang). Vanwege de goede registratie bij Nunspeet Biedt Onderdak bestaat de mogelijkheid voor de gemeente om vluchtelingen - los van de registratie in de administratie van de gemeente - een voorschot te verlenen van leefgeld Insteek van de gemeente is om de wachttijden van aanvragen en aangiftes die door inwoners worden gedaan ook niet te ver te laten oplopen. Daardoor wordt er voortdurend gezocht naar een goede balans in de dienstverlening aan de vluchtelingen en de eigen inwoners.
Pluim maakt zich zorgen over de wachttijden bij het team burgerzaken. Gekeken wordt naar mogelijkheden de openingstijden te verruimen, maar ook naar samenwerking met andere gemeenten om te voorkomen dat wachttijden te ver oplopen. Raadsleden mogen bij de burgemeester ook zelf aanvullende suggesties indienen om tot verbetering van de huidige werkwijze te komen.