Herdenking in Hulshorst.
Herdenking in Hulshorst. Wijnand Kooijmans

Vervolg van voorpagina

De eerste herdenking was bij het monument van het Verscholen Dorp. Hier werden kransen en bloemen gelegd, gevolgd door de herdenking bij het monument aan de Tongerenseweg waar de acht Joden worden herdacht die werden doodgeschoten na de ontdekking van het Verscholen Dorp.
In Hulshorst werden kransen gelegd door burgemeester Breunis van de Weerd en wethouder Jaap Groothuis namens de gemeente Nunspeet en dominee Gert de Kok en Esther Poorter namens respectievelijk de Hervormde Kapel en Buutvereniging Hulshorst. Voorzitter Ruud van der Horst van Buurtvereniging Nunspeet gaf aan dat gelukkig te zijn dat na alle corona beperkingen de herdenking weer op de gebruikelijke wijze kon worden gehouden. Gedichten werden voorgedragen door Yfke Hoekert en Janniek Timmer. Op de foto op de voorpagina staan van links naar recht: voorzitter Ruud van der Horst van Buurtvereniging Hulshorst, Yke Hoekert, dominee Gert de Kok, de echtgenote van de burgemeester, burgemeester Breunis van de Weerd, wethouder Jaap Groothuis en Janniek Timmer.
Zowel in Hulshorst als in Nunspeet wees de burgemeester op het belang van het herdenken. Wijzend op de oorlog in de Oekraïne maar ook het geweld dat elders in de wereld plaats vindt. Aangevend dat vrede niet vanzelfsprekend is. Waar niemand had verwacht dat dit weer zou gebeuren maar dat er nu toch weer oorlog is in Europa.
De vlucht van de Lancaster over het oorlogsmonument aan de Schapendrift in Hulshorst bleek vertraagd te zijn. Het vliegtuig kwam bijna een uur later alsnog overvliegen, op weg naar Dronten.
Aan de Schapendrift was 's avonds de belangstelling voor de herdenking opnieuw groot. Voor het eerst was hier in de persoon van Leen van der Maas ook een vertegenwoordiger van de gemeente Nunspeet aanwezig.
In Nunspeet werd gestart bij het oorlogsmonument aan de Laan met medewerking van de muziekvereniging Harmonie. Hier werd het gedicht voorgedragen door Sophie van Keulen, winnares van de voorleeswedstrijd 2022. Opvallend was dat hier geen twee minuten stilte in acht werden genomen. Kransen werden gelegd door onder meer het gemeentebestuur van Nunspeet, de Oranjevereniging Nunspeet, veteranen en de Nunspeetse afdeling van Amnesty International. Het monument was ook het startpunt voor de stille tocht naar de begraafplaats aan de Eperweg waar om acht uur twee minuten stilte werd gehouden. Onderweg werd een krans gelegd bij het monument dat er ere van de Canadese bevrijders is opgericht aan de Laan.
In Vierhouten werd ook een herdenking gehouden op de Paasheuvel. De gemeente werd hier vertegenwoordigd door wethouder Pieter Teeninga.