Coronagelden

Veel ondernemers staat financieel het water tot aan de lippen. Het gaat dan vooral ook om horecabedrijven zo is door de Koninklijke Horeca Nederland aangegeven tijdens het tweewekelijkse overleg over corona. Om daaraan tegemoet te komen draagt het Nunspeetse college de kosten van een Webinar dat aangeboden wordt aan ondernemers voor wie het hoogst noodzakelijk is dat zij inzicht krijgen in hun financiële situatie. Ook vinden er persoonlijke adviesgesprekken plaats. Vooral de uitgestelde verplichtingen (onder meer belastingen) kunnen leiden tot financiële problemen op termijn en het gebrek aan middelen om te investeren.
Het Instituut Midden- en Kleinbedrijf verzorgt het Webinar waarbij wordt ingezoomd op de financiële situatie van een onderneming en hoe hier inzicht in te krijgen. Verder wordt toegelicht met welke verplichtingen rekening moet worden gehouden en welke opties er zijn voor het verkrijgen van werkkapitaal. De Webinar kan worden opgenomen, zodat deze door de gemeente ook voor andere doeleinden beschikbaar kan worden gesteld. De kosten, ruim 3.900 euro, worden door het college gezien als hoogst noodzakelijk. Men wil verdere economische teruggang tegen gaan en faillissementen voorkomen, maar ook leegstand in bijvoorbeeld het centrum. De reserves van veel ondernemers zijn heel beperkt en sluitingen worden verwacht als geen inkomsten kunnen worden verworven.

Ondernemers werken samen

Een groep ondernemers uit de regio Nunspeet zet zich in om fondsen te werven voor Shalla in Ethiopië. Eén van de initiatiefnemers is Aart de Bruin, directeur van de DB Keukengroep. Onderdeel hiervan is het in Nunspeet gevestigde Arma keukens. De Bruin geeft aan dat zijn bedrijf zich graag inzet voor maatschappelijke initiatieven. Vanaf het begin is goed nagedacht over het draagvlak onder de ondernemers. Het wordt van waarde gevonden een ondernemersnetwerk op te zetten naast de bestaande netwerken. Gert Kattenberg zag zijn bedrijf recent bekroond worden met de Linnaeus-penning. Hij geeft aan: "Het mooie aan het steunen van een project van Woord & Daad is de professionele aanpak van een grotere stichting en natuurlijk ook het interkerkelijke karakter van de stichting. Zo hebben wij samen de RegioOndernemers Noord-Veluwe opgezet.”
De RegioOndernemers steunen het project ‘Water voor Shalla'. De eerstvolgende bijeenkomst is dinsdag 17 mei bij Broekhuis aan de Zuiderbreedte 42 in Harderwijk. Gastspreker is hier Tweede Kamerlid Chris Stoffer uit Elspeet van de SGP. Hij gaat in op de steun voor ondernemers in de Haagse politiek. De inloop is om 17.15 uur. Ook is er een barbecue. Ondernemers die geïnteresseerd zijn kunnen zich aanmelden via een e-mail naar ronoordveluwe@woordendaad.nl