Het monument aan de Laan is het startpunt voor de stille tocht in Nunspeet.
Het monument aan de Laan is het startpunt voor de stille tocht in Nunspeet. Wijnand Kooijmans

Dodenherdenking in diverse plaatsen in gemeente Nunspeet

Algemeen

Binnen de gemeente Nunspeet worden woensdag 4 mei op meerdere locaties herdenkingsplechtigheden gehouden.

De eerste herdenking is om 13.30 uur bij het monument van het Verscholen Dorp aan de Pas Opweg in Vierhouten. Hier vonden tijdens de Tweede Wereldoorlog talloze onderduikers een veilige plek in de hutten die in de bos waren gebouwd. Tot het moment dat het kamp bij toeval werd ontdekt door een Duitse patrouille. Na de ontdekking werden acht Joden om het leven gebracht. Voor hen is een monument opgericht aan de Tongerenseweg. Hier vindt om 14.30 uur de herdenking plaats waarbij onder meer het Joodse gebed voor de doden wordt voorgedragen. In Vierhouten is om 20 uur verder een herdenking bij het openlucht theater op de Paasheuvel.

In Hulshorst is om 16.30 uur de herdenking bij het monument voor het dorpshuis De Wieken. Hier worden gedichten voorgedragen door Yfke Scholten en Janiek Timmer. Burgemeester Breunis van de Weerd houdt een toespraak waarna er een kranslegging is door het college van burgemeester en wethouders en gezamenlijk door dominee Gert de Kok namens de Hervormde Kapel en Esther Poorter namens de buurtvereniging Hulshorst. Tevens is er om 20 uur een herdenkingsplechtigheid bij het Lancastermonument aan de Schapendrift. Hier stortte tijdens de Tweede Wereldoorlog een vliegtuig neer.

In Nunspeet begint om 18.45 uur de herdenking bij het monument in het Park 40-45. Hier houdt burgemeester Breunis van de Weerd een toespraak en wordt een gedicht voorgedragen. Tevens is er een kranslegging door het college en door de Oranjevereniging Nunspeet. Na de herdenking start de stille tocht naar de begraafplaats aan de Eperweg. Onderweg wordt een krans gelegd bij het monument aan de Laan dat is opgericht ter nagedachtenis van de Canadezen die Nunspeet hebben bevrijd. De herdenking op de begraafplaats aan de Eperweg is om 19.50 uur.