Geen toestemming zorghuis

Een bewoner van de Reelaan in Vierhouten krijgt geen toestemming voor het realiseren van een zorgvoorziening voor cliënten. Wel wil het college advies over vast te stellen beleidskaders waarin wordt aangegeven in welke gevallen en onder welke voorwaarden binnen de enkelbestemming ‘agrarisch’ kan worden meegewerkt aan een wijzing in een woonbestemming. Een voorstel daartoe moet in juni aan de raadscommissie ruimte en wonen worden voorgelegd.
De aanvrager heeft aangegeven niet te willen wachten op het beleid met betrekking tot wonen en zorg, mede omdat het verzoek in principe is gericht op een twee-onder-één-kapwoning voor ouderen. Volgens hem bestaat hieraan veel behoefte. Uitgangspunt van zijn plan is één woning met twee units. Hierbij wordt uitgegaan van één bouwlaag met kap waaronder nog een slaapkamer en berging mogelijk is. Hiernaast moet er worden gekeken naar het passend maken van voorzieningen voor het parkeren en moet er worden gekeken naar de mogelijkheden voor een bijgebouw dat ruimte biedt om wat te knutselen/klussen.
Medewerking aan zijn verzoek wordt op dit moment niet mogelijk geacht gezien het geldende bestemmingsplan. Ook wordt aangegeven dat het bouwen van een twee-onder-een-kapwoning hier niet gewenst is.

Lichte stijging werkgelegenheid Nunspeet

Het aantal banen in Nunspeet is in 2021 met zeventig toegenomen tot een totaal van 14.480. Dat is een stijging van 0,5 procent. Daarmee blijft Nunspeet achter bij de banengroei in de provincie Gelderland waar sprake was van een stijging met 1,6 procent.
De detailhandel, bouw en horeca laten een beter beeld zien dan de provinciale trend. Er is daarentegen een lagere groei te zien in de gezondheidzorg. De detailhandel/autohandel is met 20,3 procent de grootste werkgever in de gemeente Nunspeet, gevolgd door de gezondheidzorg met 13,1 procent en de zakelijke dienstverlening met 12,3 procent. Het minst in Nunspeet zijn vertegenwoordigd financiële instellingen met één procent.

Het aantal bedrijven in Nunspeet is toegenomen tot 2.700. De gemiddelde groei van het aantal bedrijven over de periode 2012-2021 is in Nunspeet vrijwel gelijk aan de provinciale groei, drie procent ten opzichte van 3,1 procent. Sectoren die het meest vertegenwoordigd zijn als het gaat om bedrijven zijn de bouw, handel en zakelijke dienstverlening. Het aantal bedrijven groeit jaarlijks aanzienlijk harder dan het aantal banen. De groei van het aantal bedrijven kan het afgelopen jaar voor bijna 85 procent worden toegeschreven aan eenmansbedrijven.