Gedoe rond schuilstallen duurt voort

Over de vergunning voor de schuilstal aan de Klarenweg in Hulshorst is nog geen besluit genomen door het college van burgemeester en wethouder. Dat gaf wethouder Jaap Groothuis aan in de raadscommissie ruimte en wonen. Aanleiding is de uitspraak van de rechter die de vergunning voor zowel de schuilstal aan de Klarenweg als het Molenpad heeft vernietigd. De vergunning voor de nog niet gerealiseerde schuilstal aan het Molenpad is, zo zegt de wethouder, inmiddels ingetrokken.
De rechtbank is van mening dat de gemeente onzorgvuldig te werk is gegaan bij het verlenen van de vergunningen. Voor het Molenpad kan deze, zo heeft de gemeente achteraf geconstateerd, ook niet worden afgegeven omdat niet aan alle voorwaarden voor een ontheffing van het bestemmingsplan kan worden voldaan.
Voor de schuilstal aan de Klarenweg ligt dit anders volgens de wethouder. Tijdens de behandeling van het bezwaarschrift is door de bezwarencommissie aangegeven dat de vergunning onvoldoende was onderbouwd. Door een fout binnen het gemeentehuis is die omissie uiteindelijk niet rechtgezet met als gevolg dat de rechter de bezwaarmaker in het gelijk heeft gesteld.
De vergunning is volgens de wethouder echter nog niet van tafel. Zo snel het college hierover meer duidelijkheid heeft zal hij de commissie, desnoods tussentijds informeren. Onduidelijk is of de gemeente binnen de door de rechtbank gelaste periode van zes weken een nieuw besluit heeft genomen of in beroep is gegaan tegen de uitspraak van de rechtbank.

Vluchtelingen

Vervolg van pagina 11

De gemeente wil hiervoor een richtlijn opstellen zodat het gastgezin niet zelf behoeft te onderhandelen over de bijdrage die aan hen wordt verstrekt. Vluchtelingen in particuliere opvang komen alleen voor uitkeringen in aanmerking wanneer ze staan ingeschreven in de gemeentelijke basisregistratie. De verwachting is dat de kosten die de gemeente maakt volledig worden vergoed door het Rijk.