Wachtlijst voor pauzewoningen

De wachtlijst voor een pauzewoning in Nunspeet groeit snel en de prijzen die daarvoor worden gevraagd gaan steeds vaker de kant van de duizend euro op. Dat werd duidelijk tijdens de raadscommissie ruimte en wonen. Na Gemeentebelang werd hiervoor aandacht gevraagd door Gerrit Polinder (SGP). Op zijn vraag kan wethouder Jaap Groothuis bevestigen dat het college bekend is met de problematiek van zowel de wachtlijst als het feit dat bij een huur van boven de 763 euro mensen geen huursubsidie kunnen krijgen. Dat maakt dat de pauzewoningen, zo zegt Polinder, steeds minder bereikbaar worden voor de doelgroep die deze woningen het hardst nodig heeft.
Wethouder Groothuis wil er naar kijken maar erkent dat het aanbieders van pauzewoningen vrij staat om hun eigen huurprijs te bepalen. Na de eerste vijftig pauzewoningen heeft de gemeente ingestemd met de komst van meer pauzewoningen maar daaraan grenst ook een beperking. De gemeente staat, zo geeft Groothuis aan, op tal van terreinen voor een enorme opgave als het gaat om de beschikbaarheid van woningen voor tal van doelgroepen. Terwijl men daarnaast recreatieparken ook beschikbaar wil houden voor toerisme.
Hij wijst op de enorme groei van het aantal woningzoekenden. Zes jaar geleden moest de gemeente Nunspeet zich nog bij de provincie Gelderland verantwoorden om uitleg te geven over de noodzaak van de bouw in Molenbeek. Inmiddels wordt gewerkt aan de laatste fase van dit gebied en lijkt het erop dat de woningnood steeds groter wordt.

Kosten opvang vluchtelingen

De opvang van Oekraïense vluchtelingen vraagt van de gemeente Nunspeet in totaal voorlopig 231.000 euro. Hieronder valt onder meer het verstrekken van leefgeld aan de vluchtelingen maar ook een bijdrage aan de professionele opvang die vanuit samenwerkende kerken aan de gemeente is aangeboden. Het gaat hier om een bedrag van 27.000 euro.
De grootste uitgaven zitten in de kosten die moeten worden gemaakt voor de noodzakelijke inzet voor de opvang en hulp aan de Oekraïense vluchtelingen. Hiermee is een bedrag gemoeid van 140.000 euro. Aan leefgeld dient naar verwachting 64.000 euro uitgegeven te worden. Het leefgeld in een gemeentelijke opvanglocatie bedraagt zestig euro per week. In een particuliere opvang wordt dit bedrag ook toegekend maar wordt daarnaast een aanvullende financiële bijdrage verleend.
Het gaat om een maximale aanvulling van 125 euro per week. Het geld is onder meer bestemd voor het leveren van een bijdrage door de vluchtelingen aan de gastgezinnen waarin ze zijn ondergebracht.

Lees verder op pagina 12.