Kritiek op hondenclub niet terecht

Wethouder Leen van der Maas ziet geen reden verder onderzoek te doen naar mogelijke dierenmishandeling bij de Trouwe Vriend in Hulshorst. Aanleiding was een vraag van Sander Kouwenburg (PvdA/ GroenLinks) in de raadscommissie ruimte en wonen. Die stelt nog geen antwoord te hebben gekregen op zijn vragen rond de dierenmishandeling die hij heeft gesteld in een eerdere vergadering. Van der Maas zegt dat dat hij de daar gemaakte opmerkingen niet als vraag heeft beoordeeld. Wel heeft hij, na het filmpje te hebben gezien, dat voorgelegd aan een vereniging die verstand heeft van de training van politiehonden. Die hebben hem aangegeven dat er geen sprake is van dierenmishandeling maar van gewoon gedrag zoals dat behoort bij de training van politiehonden.
Volgens Kouwenberg gaat het niet om de opleiding tot politiehond maar ook om trainingen van gewone hondeneigenaar omdat er geen certificaat kan worden afgegeven. Van der Maas zegt dat dit, zo hem uit navraag is gebleken, wel het geval is. Hij ziet dan ook geen enkele reden verder onderzoek te doen.
Het bestuur van de hondenclub vindt dat onterecht de beschuldigende vinger steeds naar hen wordt uitgestoken. Zij hebben destijds de wantoestanden aangekaart in het programma van Alberto Stegeman binnen meerdere verenigingen in Nederland. Ze vinden nu dat door de aantijgingen de klokkenluider onterecht wordt gestraft terwijl zij op een eerlijke wijze te werk gaan.

Schaapskudde

Vervolg van voorpagina

Daarnaast zijn het honden om te aaien waardoor het publiek wordt gevraagd flinke afstand in acht te nemen. Om alles in goede banen te leiden worden gedragsregels opgesteld in verband met de veiligheid en om te bewerkstelligen dat de herder het werk goed kan uitoefenen. De komst van de beschermingshonden betekent wel dat alleen nog van beroeps schaapherders gebruik kan worden gemaakt. Voor de kudde in Elspeet gaat het om twee herders. Er kan tijdens de pilot geen gebruik worden gemaakt van de acht vrijwillige schaapherders waarover de kudde de beschikking heeft. De honden kunnen niet van te veel verschillende personen commando's aannemen. De proef moet er voor zorgen dat de kudde gevrijwaard blijft van aanvallen door de wolf.

Lezing 

In het kader van de tentoonstelling ‘Gaby Bovelander' geeft Lies van de Beek dinsdag 26 april een lezing over het leven en werk van deze kunstenaar. Dit vindt vanaf 19.30 uur plaats in het Noord-Veluws Museum aan de Winckelweg 17a. Info: 0341-250560.