Theeschenkerij

Er kan toch vergunning worden verleend voor het realiseren van een koffie/theeschenkerij aan de Merelweg 39 in Elspeet. De medewerking hieraan was in eerste instantie afgewezen door het Nunspeetse college. Maar het betreffende artikel waarop dit was gebaseerd is niet meer van toepassing. Toetsing aan de regels voor economische activiteiten in het buitengebied leert dat medewerking toch mogelijk is.
De koffie/theeschenkerij maakt onderdeel uit van een plan dat uit meerde onderdelen bestaat. Het gaat onder meer om het duurzaam kweken van bloemen, groente en fruit ten behoeve van een pluktuin, het aanbieden een workshops bloemschikken en het aanleggen van parkeerplaatsen voor bezoekers.
Bij weinig oogst vindt verkoop plaats aan particulieren, anders eventuele verkoop aan bloemenwinkels of restaurants. Ook wordt de mogelijkheid open gehouden bloemen, groente en fruit te verkopen in den kraampje aan de weg (zelfservice) en dient een plantenkas te worden verplaatst. Op termijn wil de initiatiefnemer een voedselbos realiseren met wadi, een ecologische zone en een bergingsvijver in verband met het ontkoppelden van alle hemelwater/afvoeren.
Door het college wordt aangegeven dat er verschillende redenen zijn in het buitengebied te zoeken naar nieuwe activiteiten en aanvaardbare vormen van bedrijvigheid die het landelijk gebied leefbaar houden Het schenken van koffie, thee, frisdrank en (zelfgemaakte) versnaperingen past binnen dit beleid en wordt gezien als een goede aanvulling voor activiteiten in het buitengebied.

Raadsakkoord

De verwachting is dat in de raadsvergadering van 2 juni het raadsakkoord voor de komende vier jaar kan worden vastgesteld en het nieuw gevormde college van burgemeester en wethouders wordt geïnstalleerd.
Dat blijkt uit de voorgang die wordt geboekt tijdens de coalitiebesprekingen. Het voortouw hierin is genomen door lijsttrekker Mark van de Bunte namens Gemeentebelang als grootste partij. Hij geeft aan met alle partijen in gesprek te zijn en aan de hand daarvan te verwachten dat er ditmaal geen coalitieakkoord maar een akkoord dat door alle partijen in de gemeenteraad wordt gedragen. “Inzet is dat alle partijen die vertegenwoordigd zijn in de raad hier een mee doen en zich kunnen vinden in de voor hen belangrijke zaken. Ik heb er vertrouwen in dat dit gaat lukken.”
Zodra de besprekingen over het raadsakkoord zijn afgerond is de volgende stap dat er een college gevormd gaat worden. Marc Konings (Gemeentebelang): “Wat ons betreft zal dat een afspiegelingscollege moeten zijn, gevormd door de grootste partijen in de gemeenteraad.” Waarmee duidelijk wordt dat in ieder geval Gemeentebelang en de SGP aan een nieuw college gaan deelnemen.