De voormalige dokterswoning in Elspeet.
De voormalige dokterswoning in Elspeet. Wijnand Kooijmans

Gebouwen in Elspeet op gemeentelijke monumentenlijst

Algemeen

Twee panden in Elspeet worden mogelijk alsnog op de gemeentelijke monumentenlijst geplaatst. Het gaat om het jachthuis aan de Apeldoornseweg 89 en de voormalige dokterswoning aan de Staverdenseweg 105.

Wijnand Kooijmans

Door de monumentencommissie is al een positief advies over de plaatsing op de monumentenlijst uitgebracht. Door het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Nunspeet wordt nu een krediet van vijfhonderd euro uitgetrokken om een zogenoemde beschrijving van de panden op te laten stellen door het Gelders genootschap. 

Aan de hand van de uitkomsten wordt dan een definitief besluit genomen.
Als jachthuis van Noorderheide heeft het een belangrijke relatie met het landgoed en draagt het gebouw bij aan het tonen van de jachtcultuur op de Veluwse buitenplaatsen. Het jachthuis is in hoofdvorm goed bewaard gebleven en een goed voorbeeld van een houten prefab woning uit het begin van de twintigste eeuw. De oorspronkelijke functie is deels af te lezen aan het exterieur maar met name aan het interieur. Het jachthuis heeft een karakteristieke en beeldbepalende ligging langs de Apeldoornseweg op de kruising met de Vaassenseweg. Tegenover het Jachthuis ligt de jachtopzienerswoning waar het in functie een ensemblewaarde mee heeft.

Door de monumentencommissie is de conclusie getrokken dat de dokterswoning ook een plek op de monumentenlijst verdient, ondanks dat er ook oorspronkelijke elementen zijn verdwenen. De dokterswoning neemt een belangrijke plaats in binnen de geschiedenis van Elspeet. Conclusie is dat het huis in hoofdvorm goed bewaard is gebleven en nog veel van de originele stijlelementen bevat. De beeldbepalende ligging en de cultuurhistorische waarde compenseren de verdwenen elementen, zoals de kleine oprijlaan, voldoende is de mening van de monumentencommissie.

De huidige bezitters van de panden worden geïnformeerd over de plannen en krijgen de mogelijkheid ook hun mening daarover kenbaar te maken. Die worden dan ook meegenomen bij het uiteindelijke besluit.

De jachthut in Elspeet