Onderzoek grondwater afgerond

De aangebrachte drainage in de wijk De Brake in Nunspeet zorgt dat er voldoende water uit het gebied zelf wordt afgevoerd en daarmee de werking van het drainagesysteem in orde is. Dit blijkt uit een laatste onderzoek dat is uitgevoerd. De wijk had in het verleden te maken met een te hoge grondwaterstand hetgeen onder meer leidde tot wateroverlast in de kruipruimtes van de woningen en alle daaraan verbonden nadelen.
De uitkomst van het onderzoek is dat het niet meer te gebruiken verticale drainagesysteem kan worden ontmanteld. Het aantal peilbuizen wordt teruggebracht tot drie. Aangegeven wordt dat sinds het aanbrengen van de drainage in 2013 er geen overlast door grondwater meer in de wijk is geconstateerd. Er zijn ook geen klachten meer ontvangen over de negatieve effecten van de te hoge grondwaterstand. Voor de ontmanteling van de verticale drainage moeten kosten worden gemaakt. Daar staat tegenover dat wordt bezuinigd op de stroomkosten en het onderhoud van de pompen.
In het rapport wordt ook ingegaan op de mogelijke effecten van het verwijderen van de verticale drainage op het leveren van water aan de inmiddels failliete GPS. Het blijkt dat deze direct is uitgeschakeld naar het stopzetten van de bedrijfsvoering van de GPS en daarvan geen nadelig effect is te zien in de laatste metingen.

Bestemming aanpassen

De bestemming van een bedrijfswoning aan de Kempersweg in Elspeet mag worden omgezet naar een plattelandswoning. Door de gemeente Nunspeet wordt ingestemd met het hiervoor benodigde ontwerp bestemmingsplan. De initiatiefnemer wil de bestemming wijzigen, omdat er geen binding bestaat met het naastgelegen agrarisch bedrijf, maar hij wel woonachtig is in de bedrijfswoning. Als voorwaarde wordt er wel aan verbonden dat de bestemming van de schuur op het aangrenzende perceel planologisch wordt geregeld, zodat het niet mogelijk is hier in de toekomst dieren te houden of mest op te slaan. De twee eigenaren van de percelen hebben dit vastgelegd in een private overeenkomst,. Het ontwerp bestemmingsplan komt ter inzage. Na afloop van die termijn wordt het plan, inclusief eventuele zienswijzen (bezwaren) opnieuw aan het college voorgelegd om vast te stellen.

Zomermarkten

In het centrum van Nunspeet worden iedere dinsdag in de zomervakantie (12, 19, 26 juli en 2, 9, 16 augustus) zomermarkten gehouden. Stichting Zeldzaam mooi organiseert de markten. Kraamhouders kunnen zich aanmelden via www.zeldzaammooi.com