Afbeelding
Shutterstock

Onderzoek naar hoeveelheid 50-plussers in gemeente Nunspeet

Algemeen

Van de ruim 28.000 inwoners die de gemeente Nunspeet telt zijn er 11.543 boven de vijftig jaar. Dat blijkt uit de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. De cijfers zijn opgevraagd door het college van burgemeester en wethouders naar aanleiding van schriftelijke vragen van het CDA Lokaal over de kansen van 50-plussers op de arbeidsmarkt.

De gemeente beschikt niet over exacte cijfers als het gaat om hoeveel van de 50-plussers ongewenst werkloos en werkzoekend zijn. Volgens de cijfers van he UWV zijn er in de gemeente 297 personen van vijftig jaar en ouder die een WW-, bijstands-, Wajong, WGA- of WAO ontvangen en een CV hebben op www.werk.nl
De re-integratie verantwoordelijk ligt voor het grootste deel van deze groep bij het UWV. Van het genoemde aantal personen hebben er 112 een bijstandsuitkering. Opgemerkt wordt dat het voor de participatiewet een vereiste is ingeschreven te staan bij de UWV, ook als er sprake is van bijvoorbeeld medische of andere belemmeringen om aan het werk te kunnen. Er zijn geen cijfers beschikbaar over hoe lang mensen er gemiddeld over doen om aan een baan te komen.

Nunspeet is aangesloten bij de Human Capital Agenda van de regio Zwolle. Deze agenda heeft een focus op de beschikbaarheid van personeel, de wendbaarheid van personeel en een inclusieve arbeidsmarkten en kent een werkgevers- en inwonersroute. De inwonersroute is voor alle inwoners beschikbaar en bestaat onder meer uit advies over omscholing, bijscholing en persoonlijke loopbaancoaching. Daarnaast zijn er vanaf 1 maart van dit jaar mogelijkheden een budget van duizend euro persoon toe te kennen voor werkenden en werkzoekenden waarmee trainingen, cursussen en opleidingen kunnen worden bekostigd. Een aanvraag hiervoor kan worden ingediend bij het UWV.

In antwoord op vragen van het CDA geeft het college aan bekend te zijn met ‘open hiring.’ Vanuit de arbeidsmarktregio is gezien de krapte op de arbeidsmarkt aandacht voor om werkgevers mee te nemen in een andere visie op het werven van nieuwe medewerkers. Dit wordt onder meer gefaciliteerd door het aanbieden van informatiesessies door het Werkgeversservicepunt aan werkgevers.

De Inclusief Groep heeft onlangs gewerkt met social hiring bij het werven van postbodes. Dit was een vorm waarbij alleen werd gevraagd naar enkele basisvaardigheden als ‘kun je een adres vinden’, ‘kun je fietsen en wandelen’ en vindt het leuk om binnen en buiten te werken.
Het college geeft aan dat open hiring kan bijdragen aan het verminderen van kansenongelijkheid op de arbeidsmarkt, doordat leeftijd, achternaam of een gat in de CV er bijvoorbeeld niet meer toe doet. De banen die via deze vorm worden aangeboden betreffen veelal ongeschoold werk. Aangegeven wordt dat open hiring niet een doel op zich is maar een instrument dat werkgevers kan ondersteunen in hun wervingsbeleid. Het principe open hiring is geen thema binnen het werving- en selectiebeleid wat op di moment de aandacht heeft van het Nunspeetse college.