Bestrijding energiearmoede

Zodra de kaders bekend zijn voor het uitbetalen van de energietegemoetkoming, gaat de gemeente het geld over maken aan mensen die daarvoor in aanmerking komen. In antwoord op vragen van Gemeentebelang wordt aangegeven dat daarmee niet wordt gewacht tot het toegezegde geld van het Rijk op de rekening van de gemeente staat. Door het Rijk wordt nog gewerkt aan de kaders. Daardoor is het niet duidelijk welke ruimte gemeenten krijgen om eigen beleid hierop toe te passen. Wie een bijstandsuitkering ontvangt komt in ieder geval in aanmerking voor de vergoeding. Er zal echter ook een groep zijn met een laag inkomen die geen gebruik maakt van een bijstandsuitkering, maar wel voor de toeslag in aanmerking komt. Deze groep moet zelf een aanvraag indienen. Dat is reden voor het college de toeslag breed onder de aandacht te brengen via de media en de maatschappelijke partners.
De toeslag wordt digitaal opvraagbaar. Getracht wordt de gegevens die daarvoor moeten worden ingevuld, zo laagdrempelig mogelijk te houden. Om de kosten van de gestegen energieprijzen zo veel mogelijk op te vangen, kunnen inwoners gebruik make van de bestaande gemeentelijke regelingen om inkomens te ondersteunen. Daarnaast wordt ingezet op het verlagen van de energierekening door gebruik te maken van een Energiemaatje en het gratis verstrekken van goederen om de duurzaamheid te verbeteren en daarmee te komen tot lagere energiekosten. Bij gesprekken tussen inwoners en medewerkers van het sociaal team wordt het Energiemaatje onder de aandacht gebracht. Ook voert Veluwe Duurzaam campagnes over de inzet van het maatje. Gemeenten hebben daarnaast recent middelen toegewezen gekregen voor de aanpak van energiearmoede. Regionaal zijn er gesprekken hoe het beleid vorm kan worden gegeven om inwoners tegemoet te komen.

Darttoernooi

In dorpshuis De Wieken in Hulshorst wordt vrijdag 1 april een koppel darttoernooi gehouden. De aanvang is 20.00 uur. Er is ruimte voor veertig koppels. Het inschrijfgeld bedraagt vijftien euro per koppel. Aanmelden kan via Robbie Jonker, telefoon 06-23275813. Ook kan worden ingeschreven via de Facebookpagina van dartclub De Wieken.

Concert

In de Nederlands Hervormde Dorpskerk aan de Dorpsstraat wordt woensdag 30 maart een benefietconcert gegeven voor de Oekraïne door het Veluws Mannensemble onder leiding van Wilbert Magré. Verdere medewerking van Erik van Gameren, orgel en Carina Petersen-Bossenbroek, panfluit. De toegang is gratis, er wordt een collecte gehouden. Aanvang 20.00 uur.