Kandidaat wethouder Mark van de Bunte met achterzich Marije Storteboom. (screenfoto)
Kandidaat wethouder Mark van de Bunte met achterzich Marije Storteboom. (screenfoto) Wijnand Kooijmans

Met de groei van zes naar acht zetels is Gemeentebelang de grote winnaar van de verkiezingen in de gemeente Nunspeet. De SGP behaalde wel meer stemmen, maar zag geen groei in het huidige aantal van zeven zetels.

De ChristenUnie behoudt de huidige vier zetels waar het CDA een zetel moet inleveren en lijsttrekker Wichert Stoffer als eenmansfractie verder moet. PvdA/GroenLinks behoudt de zetel, maar zag het aantal stemmen wel toenemen. De VVD slaagde er niet in een zetel te behalen. Bij de vorige verkiezingen behaalde de partij wel een zetel, maar zag het tussentijds Jeroen Snaterse uit de partij stappen om verder te gaan als Liberaal Nunspeet. Die partij deed niet mee aan de verkiezingen.

De uitslag betekent dat Gemeentebelang het voortouw neemt als het gaat om de coalitievorming. Daarvoor worden woensdag de eerste gesprekken gevoerd, waarvoor alle partijen worden uitgenodigd. Marc Konings (Gemeentebelang) geeft aan dat wordt gekeken hoe het best invulling kan worden gegeven aan de keuze van de kiezer met als uiteindelijk doel te komen tot een coalitie die het best de belangen van de inwoners van de gemeente Nunspeet kan behartigen. “Met 21 mensen gaan we proberen er wat moois van te maken voor Nunspeet.”

Lijsttrekker Mark van de Bunte van Gemeentebelang betreurt het vooral dat dertig procent van de inwoners niet heeft gestemd. Hij hoopt dat hierin bij een volgende verkiezing verbetering komt, zodat de stem van alle inwoners in de raad wordt vertegenwoordigd. Wichert Stoffer vindt dat de verkiezingsuitslag geen recht doet aan de inzet van Koos Meijer en Karel van Bronswijk in de afgelopen vier jaar. Hij hoopt dat Gemeentebelang gaat zorgen voor een bestuurlijke verfrissende koers. Waarbij men als CDA niet bij de pakken gaat neerzitten. Voor de coalitievorming rest het CDA wat hem betreft een bescheiden rol.

Sander Kouwenberg (PvdA/GroenLinks) vindt van belang dat de vraag naar een groen en sociaal beleid groeit in de gemeente Nunspeet. Om die reden is zijn partij bereid mee te doen in een coalitie. Jennifer Elskamp (ChristenUnie) is blij met het behoud van de vier zetels en daarmee de slagkracht van haar partij. Harm Jan Polinder (SGP) ziet dat zijn partij het grootste aantal stemmen ooit heeft behaald al vertaald zich dat niet in zetelwinst. Hij pleit ervoor dat de coalitieonderhandelingen transparant verlopen, ook al vinden de meeste gesprekken in achterkamertjes plaats. Om die reden wordt, waar mogelijk, tussentijds verslag gedaan van de besprekingen. Uit de voorlopige uitslag blijkt dat Petra van Olst (Gemeentebelang) met voorkeurstemmen in de raad is gekozen. Zij staat negende op de lijst van Gemeentebelang. Dat betekent dat Martin Mol voorlopig even vanaf de zijlijn moet toekijken als nummer acht van de lijst,. Verwacht wordt dat Mark van de Bunte als lijsttrekker van deze partij wethouder wordt en daarmee Mol alsnog zijn opwachting kan maken in de raad.