Jeugd betrekken bij de hobby door tekst en uitleg te geven.
Jeugd betrekken bij de hobby door tekst en uitleg te geven. eigen foto

Nunspeetse Bijenvereniging uit ‘winterslaap’: ‘In het voorjaar kriebelt het weer’

Algemeen

De Nunspeter Bijenvereniging wil het ledenbestand graag uitbreiden. Daarom wordt maandag 21 maart vanaf 19.30 uur een informatieavond gehouden voor mensen die (mogelijk) belangstelling hebben om imker te worden. Het vindt plaats in de Imkershoeve aan de Zandenboslaan 1 in Nunspeet. Voorzitter van de plaatselijke bijenvereniging is Kees Staal (72) en hij maakt ons wegwijs is zijn hobby. “Nu het voorjaar is begonnen, kriebelt het weer. Gelukkig mogen we weer bij elkaar komen en binnen onze vereniging leren we veel van elkaar.”

Barry Wensink

De vereniging is opgericht in maart 1914 en bestaat inmiddels dus 108 jaar. Staal is er de afgelopen zeven jaar bij betrokken, waarvan vier jaar als voorzitter. “Toen ik met pensioen ging, kwam het zo op mijn pad”, zegt hij daar zelf over. “Momenteel heb ik vijf productievolken en twee reservevolken. Het gemiddelde bij onze vereniging ligt op zo’n vijf volken.” Daar tekent hij bij aan dat er ook leden zijn die zelf geen bijen (meer) hebben, maar als donateur de vereniging steunen. In totaal zijn er zo’n veertig leden, waaronder acht vrouwen en een handvol twintigers. “We zijn heel blij dat we weer van alles kunnen organiseren. Dat lag twee jaar stil. Onlangs hebben we al een eerste bijeenkomst gehad en dat smaakt naar neer.”

We praten nog even door over de geplande informatieavond van komende week. “Oorspronkelijk was het onze bedoeling om een officiële inkerscursus aan te bieden in januari/februari. Vanwege corona zijn die cursussen overal uitgesteld en dat zorgt ervoor dat de leraren nu een wachtlijst hebben.” Ze zaten in Nunspeet niet bij de pakken neer en verzonnen een alternatief. Kees Staal: “We komen dus met een informatieavond als zeg maar eerste stap. Leden van onze vereniging vertellen waarom zij imker zijn geworden, delen hun ervaringen en verstrekken informatie.” Hij gaat verder: “Wanneer tijdens deze bijeenkomst blijkt dat er mensen zijn die meer willen weten over het imkeren, dan kunnen er verdere afspraken gemaakt worden. Dit kan inhouden dat er nog één of twee extra avonden worden gehouden. Vervolgens worden belangstellenden gekoppeld aan een ervaren imker. We hebben leden die al ruim veertig jaar bijen houden.” 

Begin volgend jaar kan dan alsnog een officiële cursus worden gevolgd die afgesloten wordt met een examen. Als die bovendien met goed gevolg wordt afgelegd, ontvangt de nieuwbakken imker een bijenvolk van de vereniging. 

Dat is wellicht toekomstmuziek, maar bij de bijenvereniging maken ze nu alvast mensen enthousiast. Of zoals Staal het uitlegt: “Ze kunnen nu alvast bijen hebben en later bijen houden.” Qua tijd van het jaar is het mooi meegenomen dat het voorjaar is en de temperatuur regelmatig tot boven de 10 graden Celsius stijgt. De bijen gaan dan weer vliegen en dat doet het hart van een imker net wat sneller kloppen. 

Onlosmakelijk aan bijen is verbonden dat ze steken. Kees Staal: “Vijftien jaar geleden zou ik er alles aan doen om dat te voorkomen. Nu ik imker ben, hoort dat er gewoon bij. Je verneemt het wel, maar het doet geen pijn meer. Dat zal gewenning zijn en verschilt bovendien per persoon.”

In het kader van ‘de jeugd heeft de toekomst’ werd er, voor corona, op enkele basisscholen in de gemeente Nunspeet voorlichting gegeven. “Dat moet je denken aan de leerlingen van Groep 8. Door middel van bijvoorbeeld filmpjes en door zaken uit te leggen, proberen we ze enthousiast te maken. Hopelijk kunnen we dat in de toekomst weer oppakken. Dat geldt ook voor de inkerdag die jaarlijks in juli wordt gehouden.” 

Sowieso is er iedere eerste dinsdag van de maand een praatavond. Daarnaast is er, vanaf mei, op zaterdag tussen 10.00 en 12.00 uur wat te doen in de Bijennatuurtuin in Nunspeet.

Kijk voor meer informatie op de website www.nunspeter-bijenvereniging.nl

 Leden van de vereniging verzorgen lessen op scholen.
Kees Staal legt van alles uit.