Nunspeet steunt opening Lelystad Airport

Het is aan de nieuwe raad om te besluiten of het huidige standpunt rond Lelystad Airport nog het juiste is of moet worden gewijzigd. Indien wordt voortgegaan met de huidige samenwerking met de gemeenten Harderwijk, Ermelo, Putten en Zeewolde dient de raad dan namelijk geld beschikbaar te stellen bij de vaststelling van de begroting 2023.
Dit blijkt uit het antwoord van het college op vragen van Kees Smit (ChristenUnie). Aanleiding zijn uitspraken van burgemeester Harm-Jan van Schaik van de gemeente Harderwijk die zich in positieve zin heeft uitgelaten over de opening van Lelystad Airport. Hij is door de vijf gemeenten aangewezen als woordvoerder sinds men vanaf 2019 gezamenlijk optrekt. Het college geeft aan oog te hebben voor de bezwaren maar tegelijk te kijken naar de kansen die de opening van het uitgebreide vliegveld biedt. De verwachting is dat hierdoor de werkgelegenheid ook in de betrokken vijf gemeenten toeneemt. Dat standpunt is gebaseerd op onderzoek door een extern bureau en een bezoek aan Eindhoven Airport. Aan de hand hiervan zijn de effecten op de economie en de werkgelegenheid door een regionaal vliegveld in kaart gebracht.
Over de voortgang vindt vier keer per jaar een bestuurlijk overleg plaats en komt een zelfde aantal keren een ambtelijk werkgroep bijeen. Eenmaal per maand vindt er afstemming plaats met Lelystad Airport. De laatste tijd zijn er, onder meer vanuit de zijde van ondernemers, verschillende kritische geluiden te horen over de opening en wordt het effect op de economie en werkgelegenheid in twijfel getrokken.

Oproep bezwaar aan te tekenen

Lijsttrekker Wichert Stoffer van het CDA roept mensen op een zienswijze in te dienen tegen de recreatiezonering. Het betreft dan vooral het plan de parkeerplaats aan de Elspeetse zijde van de Noorderheide op te heffen evenals het startpunt van de wandelroute op dit punt. Voor een groot deel is Stoffer tevreden over de aanpassingen in het plan.
Het gaat dan onder meer om het inkorten van het broedseizoen op het Hulshorsterzand van 1 maart tot en met 15 juli in plaatst van tot 1 september. Maar het voornemen om de parkeerplaats aan de Elspeetse kant van de Noorderheide op te heffen met wat hem betreft van tafel. Wethouder Marije Storteboom van de gemeente Nunspeet heeft inmiddels al toegezegd hierover in gesprek te gaan met Staatsbosbeheer. Om het protest meer kracht bij te zetten roept Stoffer iedereen op via www.recreatiezondering.nl bezwaar in te dienen. Hoe meer mensen reageren, hoe groter de kans volgens Stoffer dat de parkeerplaats kan blijven bestaan.