'Meer aandacht 50-plussers'

Het CDA Lokaal in Nunspeet wil meer aandacht voor 50-plussers op de arbeidsmarkt. Dat blijkt uit vragen die zijn gesteld aan het college van burgemeester en wethouders door Karel van Bronswijk. Hij wil weten hoeveel inwoners van vijftig jaar en ouder de gemeente telt en of bekend is hoeveel van hen ongewenst werkloos en werkzoekend zijn. Waarbij ze via reguliere sollicitatie of trajecten niet snel aan een baan komen.
Van Bronswijk vraagt zich af of de gemeente gebruik maakt van een ontwikkeladvies voor senioren waarbij hun wendbaarheid op de arbeidsmarkt wordt bevorderd. De CDA-er vindt dat de gemeente bekendheid moet geven aan de no-riks polis die werkgevers kan helpen om oudere werkzoekenden in dienst te nemen en de Regelhulp financieel CV.
Hij vindt het ook gewenst dat de gemeente extra intensieve dienstverlening inzet voor oudere werklozen. Daarnaast vraagt hij zich af of het college bekend is met ‘open hiring', een wervingsmethode waarbij mensen worden aangenomen zonder CV of sollicitatiegesprek. Ten aanzien hiervan is door de Tweede Kamer een motie aangenomen om het gebruik van deze methode uit te breiden. Van Bronswijk ziet graag dat op dit terrein het college de spreekwoordelijke handschoen oppakt om samen met ouderenorganisaties en het Nunspeetse bedrijfsleven te kijken of met open hiring meer mensen aan een baan kunnen worden geholpen. Maar ook ziet hij graag dat de gemeente als overheid en werkgever hierin zelf een rol gaat spelen.

'Uitbreiding bedrijvigheid toestaan'

Bedrijven in Hulshorst moet meer ruimte worden geboden. Tot die conclusie komt de fractie van de SGP na bezoeken aan Klaassen Dakkapellen en Timmerbedrijf en onderhoud J.W. van den Berg. Huidig wethouder en de nummer twee op de lijst Jaap Groothuis: “Ik krijg regelmatig de vraag van kleine bedrijven en zelfstandigen zonder personeel (ZZP-ers) of er meer ruimte kan worden gegeven voor kleinschalige bedrijvigheid. Bijvoorbeeld de bouw van een schuur voor een aannemer of een kleine uitbreiding van een bestaande bedrijfshal. Op dit moment zijn die mogelijkheden er vanuit het bestemmingsplan of niet minimaal. Daarin willen we verandering aanbrengen.”
Wat de SGP betreft wordt de mogelijkheid onderzocht om meer bedrijfsmatige bebouwing tot te staan. “Ons voorstel zou zijn om dit te beperken tot de zone langs de Harderwijkerweg en een aantal andere bestaande bedrijfslocaties. We vinden dit idee verdedigbaar, omdat bedrijven in Hulshorst geen verdere mogelijkheden hebben qua uitbreiding. In andere kernen is dat wel het geval. Lees meer op nunspeterkoerier.nl