Ingezonden: 'Geen vertrouwen meer in de politiek'

Wat is er aan de hand met de gemeente en de relatie met de ontwikkelaar(NOM)? Je mag toch verwachten dat als het om een landgoed gaat van grote historische waarde dat de gemeente dit beschermt. Niets is minder waar. Het is goed om enkele feiten op een rijtje te zetten, dan kan ieder voor zichzelf oordelen. Omwonenden moeten zelf via de krant vernemen dat er een principe verzoek door de NOM is ingediend voor een uitbreiding van het landhuis, 10 boswoningen en 4 woningen langs de oprijlaan. De woningen zijn nodig om het plan betaalbaar te maken. Omwonenden hebben aangetoond via een financiële onderbouwing dat de 14 woningen niet nodig zijn om het betaalbaar te maken. Omwonenden hebben de politiek geïnformeerd, ondanks die inspanningen toch een positief besluit. Voor de volgende fase zou de gemeente de omwonenden informeren. Dit is niet gebeurd.
Weer via de krant werd duidelijk dat een omgevingsvergunning is aangevraagd voor een deel van het plan. Nu wordt er gebruik gemaakt van de zogenaamde kruimelregelgeving (versnelde procedure). Dit is een bevoegdheid van het college van b en w. De Raad wordt daarmee buitenspel gezet. Het deelplan wijkt behoorlijk af van het oorspronkelijke principeverzoek. De Raadscommissie laat dit allemaal gaan.
Sinds 2018 worden illegaal arbeidsmigranten gehuisvest. Omwonenden hebben een verzoek ingediend om te handhaven. Gemeente werkt mee aan de illegale huisvesting door een vergunning te verstrekken. De politiek laat dit allemaal toe, terwijl de wethouder geen vergunning zou verstrekken (n.a.v.Vierhouten) zo lang er geen gemeentelijk beleid is en dat is er nog niet.
Geen wonder dat de omwonenden geen vertrouwen meer hebben in de politiek en niet meer weten op welke partij ze moeten stemmen, terwijl tijdens de campagne wordt geroepen dat ze voor de belangen van de inwoners opkomen.
Er is geen andere weg dan naar de rechter. Dat is toch triest als je als omwonenden de dialoog wil aangaan en wil meewerken aan een mooi plan met behoud van het historische bos.

Klaas van Harten

Woningbouw

Vervolg van pagina 18

De gemeenten dragen met de plannen bij aan de verstedelijkingsstrategie van RegioZwolle. Die wordt samen met vier provincies, waterschappen en het Rijk uitgewerkt. Doordat de Kop behoort tot dezelfde woningmarkt als Zwolle, verwachten de gemeenten ook woningen te bouwen voor mensen die in of rond de stad Zwolle willen wonen en werken.