Verscholen in de bossen ligt schietcentrum De Berkenhorst.
Verscholen in de bossen ligt schietcentrum De Berkenhorst. Wijnand Kooijmans

Oproer rond De Berkenhorst in Elspeet

Algemeen

Het bestuur van Stichting Veluwe Bijzonder komt in het geweer tegen het plan van de gemeente Nunspeet een half miljoen euro beschikbaar te stellen voor het saneren van het terrein van schietcentrum Berkenhorst in Elspeet. Zij vinden dat de raad op het verkeerde spoor wordt gezet en het bedrag is bedoeld voor nieuwbouw. 

Wijnand Kooijmans

De gemeente zegt zich niet in de aantijgingen van de stichting te herkennen. Volgens de stichting is sinds 2006 het bovengronds schieten verboden door uitspraken van de rechter en de Raad van State. Ook zetten ze vraagtekens bij het saneringsplan zoals dat door het college wordt genoemd. 

Volgens hen ligt er al een saneringsplan uit 2015 van de provincie als bevoegd gezag. Hierin wordt uitgegaan van een kostenpost van honderdduizend euro. Volgens de stichting is met de uitvoering daarvan ook een begin gemaakt.

De stichting denkt dat de half miljoen is bestemd voor de nieuwbouw van twee ondergrondse schietbanen en drie bovengrondse kleiduiven schietbanen. Terwijl het bestemmingsplan dat dit mogelijk moet maken nog niet rond is. Ze vrezen dat de Berkenhorst de gemeente in de tang heeft en daarom steeds kan aankloppen om geld. Naar de mening van de stichting heeft de Berkenhorst nooit geld, ook niet voor het lopende saneringsplan van de provincie. Aan het college van gedeputeerde staten van Gelderland zijn door de stichting inmiddels vragen gesteld of er sprake is van een nieuw saneringsplan. En of de provincie op de hoogte is van de nieuwbouwplannen met daaraan gekoppeld de vraag of vanuit de provincie daarop actie wordt ondernomen.

Het geld moet, zo geeft de stichting aan, terug worden verdiend met het toestaan van het schieten. Volgens hen gaat het om negen uur per week waar veertig uur per week al niet voldoende was om de honderdduizend euro te kunnen betalen. Men vreest dan ook dat de negen uur de opmaat is naar meer uren waarin schieten wordt toegestaan.
Ook wordt aangegeven dat de kogels verzeild kunnen raken in het aangrenzende bosgebied dat eigendom is van de gemeente. Maar het bestemmingsplan staat niet toe dat hier kogels belanden, zo is de mening van de stichting. Dat zou moeten worden geregeld in een nieuwe erfpachtovereenkomst die, zo zegt de stichting, al niet meer bestaat sinds 2015. In de nieuwe overeenkomst zou het gebied voor de Berkenhorst worden uitgebreid van zes naar twaalf hectare.

De gemeente zegt zich niet te herkennen in de kritiek. In juli 2021 is door het college de hoogte van de erfpachtcanon voor een nieuwe erfpachtovereenkomst met de Berkenhorst vastgesteld. Als uitvoering van een convenant dat in 1994 is gesloten. In de totaaldeal dienen ook afspraken te worden gemaakt voor wat betreft de sanering van het bestaande terrein en het uitvoeren van aanpassingen, die voortvloeien uit reeds eerder afgegeven vergunningen. Naast afspraken over de erfpachtovereenkomst zijn ook afspraken gemaakt over de financiering van de saneringswerkzaamheden van het bestaande terrein. Als grondeigenaar is de gemeente daar uiteindelijk verantwoordelijk voor. Gewezen wordt op het feit dat de kosten van de sanering, geraamd op een half miljoen euro, volledig voor rekening komen van de Berkenhorst en het bedrag dan ook in dertig jaar moet worden terugbetaald. Voor het saneringsplan is goedkeuring aangevraagd bij de provincie Gelderland.Het college herkent zich dan ook niet in de kritiek dat de wethouder de leden van de commissie Ruimte en Wonen onjuiste informatie heeft verstrekt en door wethouder Leen van der Maas volstrekt op het verkeerde been is gezet. De stichting zegt via vragen aan het college de waarheid boven tafel te willen krijgen.