Afbeelding
Wijnand Kooijmans

Fototentoonstelling vijftig jaar Nunspeet

Algemeen

Bram van de Biezen slaakte wel even een diepe zucht toen hem werd gevraagd in zijn fotoarchief te duiken voor een fototentoonstelling rond het vijftig jarig bestaan van de zelfstandige gemeente Nunspeet.

Wijnand Kooijmans

Zelf is hij 51 jaar actief als fotograaf binnen en buiten de gemeente Nunspeet. Naast het werk op de begane grond kiest hij ook regelmatig het luchtruim om foto’s van bovenaf te schieten. En dat door het hele land. Alleen al van de gemeente Nunspeet leverde hem dit duizenden en nog eens duizenden foto’s op.

Maar na de zucht is hij aan de slag gegaan en mocht hij samen met burgemeester Breunis van de Weerd de officiële opening van de tentoonstelling in het gemeentehuis verrichten. Dorpsdichter Willemijn Hannessen heeft ter gelegenheid van het 50-jarig jubileum een gedicht gemaakt dat voor de opening werd voorgedragen door Sophie van Keulen, winnares dit jaar van de voorleeswedstrijd.

Voorzitter van de werkgroep die is opgericht rond het vijftigjarig bestaan is wethouder Marije Storteboom. Het zijn ook de leden van die groep die de door Bram aangeleverde foto’s hebben bekijken en uiteindelijk bepaalden wat er op de expositie is te zien. De tentoonstelling is in het gemeentehuis het gehele jaar te zien met uitzondering van één maand in de zomer wanneer de expositie tijdelijk verhuist naar het Noord-Veluws museum.

In de kernen is een kleinere tentoonstelling ingericht met dertig foto’s die specifiek met de betreffende kern te maken hebben. Ook zijn twee vitrines gevuld met informatie over het vijftig jaar zelfstandig zijn van de gemeente Nunspeet.

Burgemeester Van de Weerd gaf aan recent met collega’s te hebben gesproken. Die kijken er van op dat, in een tijd waarin alleen maar fusies plaatsvinden, een gemeente is gesplitst in twee gemeenten die ook afzonderlijk floreren. De foto’s geven hem een goed beeld wat er in de afgelopen vijftig jaar heeft plaatsgevonden in de gemeente. Hij heeft dan ook de hoop dat de komende tijd veel inwoners een kijkje komen nemen in het gemeentehuis.