Een zonnepark aan de Bovenweg vindt SGP-er Gerrit Polinder ongewenst.
Een zonnepark aan de Bovenweg vindt SGP-er Gerrit Polinder ongewenst. André Dorst

De fractie van de SGP in de gemeenteraad zet vraagtekens bij het voldoen aan de voorwaarden als het gaat om de realisatie van een zonnepark aan de Bovenweg in Nunspeet. Dat blijkt uit vragen die zijn gesteld aan het Nunspeetse college.

Gerrit Polinder wil het plan het liefst zo snel mogelijk zelfs helemaal van tafel zien verdwijnen. "Als SGP zijn wij tegen zonneparken op vruchtbare landbouwgrond. Het zonnepark is nu gepland op één van de weinige stukjes open weidegebied in Nunspeet. Het is niet te verkroppen dat er zonnepanelen komen te liggen op gronden die onze agrariërs momenteel zo hard nodig hebben.” In een eerdere fase is door de SGP wel ingestemd met een pilot van twee hectaren. Met de nodige tegenzin weliswaar. Mede omdat er oorspronkelijk een plan lag voor zonneparken van tien hectare. De twee hectare vond men acceptabel indien aan de nodige voorwaarden wordt voldaan. Polinder:
"Het plan dat voorligt aan de Bovenweg voldoet absoluut niet aan deze voorwaarden.” Onder meer geeft de netbeheerder aan dat er onvoldoende capaciteit is om het park aan te sluiten op het energienet. Daarnaast moet er instemming zijn van een landschapsarchitect. Polinder: "Ik kan mij niet voorstellen dat die hiermee akkoord gaat.” Voor de SGP zijn er echter meer pijnpunten. "De agrariërs in het gebied maken zich grote zorgen. Temeer omdat de weilanden direct aangrenzend aan het beoogde plangebied door hen worden gebruikt. Er zijn diverse onderzoeken die aantonen dat koeien last hebben van zwerfstroom, dit kan optreden in de directe nabijheid van een zonnepark. Koeien kunnen daardoor last krijgen van stress.” Volgens Polinder wordt daarnaast steeds duidelijker dat er ernstige schade kan ontstaan bij storm of een brand.