De bewuste plek in Hulshorst.
De bewuste plek in Hulshorst. Wijnand Kooijmans

Herrie rond De Hoefstal in Hulshorst

Algemeen

Het venijn in de Nunspeetse raadsvergadering zat bij hoge uitzondering in het vragenuurtje en dan vooral wat betreft de woningbouwplannen op camping De Hoefstal in Hulshorst.

Wijnand Kooijmans

De eigenaar van het park kreeg recent te horen dat de procedure rond dit plan door de gemeente Nunspeet is stopgezet. Reden voor zowel de SGP als Gemeentebelang direct aan de bel te trekken. Waar de laatste partij dit aanvankelijk deed via schriftelijke vragen wil Gerrit Polinder niet zo lang wachten en gaf hij aan dit al in de raadsvergadering te willen doen. Reden het nu in totaliteit aan de orde te stellen. Volgens Polinder bestaat er een grote behoefte aan woningbouw in Hulshorst. Hij vraagt zich dan ook af hoe stagnatie in de planvorming kan ontstaan en wil dat het college van burgemeester en wethouders nog in de vergadering van 1 februari hierover een besluit neemt, zodat het een week later alsnog in de commissie Ruimte kan worden besproken. Verdere vertraging vindt hij onwenselijk.

Dat is ook de insteek van Gemeentebelang. Corrie Jansen geeft aan de beweegredenen niet te snappen van het college de behandeling uit te stellen, zeker niet nu bouwen in alle kernen noodzakelijk is. Ook wijst zij op toezeggingen die zijn gedaan dat het verzoek snel zou worden behandeld. Omdat het gaat om starters- en doorstroomwoningen hecht Gemeentebelang veel waarde aan de snelle behandeling.

Wethouder Jaap Groothuis zegt toe in deze alles in het werk te stellen dat het plan inderdaad op korte termijn wordt behandeld. Waaraan hij niet de toezegging wil koppelen dat het college hierover een positief advies over uitbrengt. Volgens Groothuis heeft de discussie mogelijk te maken met de komende gemeenteraadsverkiezingen. Hij heeft al gesprekken gevoerd met de huidige eigenaar voor deze de camping aankocht. Op basis daarvan was hij in eerste instantie best enthousiast over het plan, mede omdat de eigenaar al heeft aangetoond mooie projecten te kunnen realiseren.

Probleem is dat de aanvraag niet kan worden getoetst aan beleid. Hetgeen in de toekomst bij andere aanvragen problemen kan oproepen. Voor het gebied rond de Hoefstal zijn meerdere plannen in de maak, al zijn die niet altijd concreet. Soms komen die bij de koffieautomaat aan de orde, soms op de Harderwijkerweg. Dat maakt dat hij het liefst een totale visie voor het gebied ontwikkelt waaraan ook het plan voor De Hoefstal kan worden getoetst. Ook wijst hij op het gebrek aan voldoende capaciteit binnen de afdeling ruimtelijke ordening en de vele plannen waaraan hier moet worden gewerkt.

Ten aanzien van het plan van VVE Groen Hulshorst geeft de wethouder aan dat het om een ander plan gaat waarover hij de commissie Ruimte en Wonen schriftelijk informeert. Het gaat hier om woningbouw op grond naast landgoed Groeneveld. Evert Leusink (ChristenUnie) zegt dat wat hem betreft de gezondheid van mensen binnen de afdeling voorop staat en hij dat belangrijker vindt dan uitstel. Een mening die door de wethouder wordt gedeeld die wel aan de slag gaat om de aanvraag te beoordelen.