De totale schade van de jaarwisseling in Nunspeet bedraagt 46.100. In de week voor oudejaarsdag werden acht afvalbakken vernield met een totale schade van tienduizend euro.

Tijdens de jaarwisseling werden 41 kolken (putten), 41 verkeersborden, acht afvalbakken en een tafeltennistafel vernield door illegaal vuurwerk. De schade hiervan bedraagt 36.100 euro. Een jaar eerder bedroeg de schade rond de 35.000 euro.

Uitgesplitst naar de kernen bedroeg de schade in Nunspeet 36.500 euro, in Elspeet 7.650 euro, in Hulshorst 1.850 euro en in Vierhouten honderd euro.

Burgemeester Breunis van de Weerd vindt het schadebedrag bizar. “Onze buitendienst sluit uit voorzorg de kledingcontainers en sommige afvalbakken worden op voorhand al verwijderd of afgesloten. We kunnen niet alles weghalen. Gezien de aard van de schade is hier sprake van zwaar illegaal vuurwerk. Handel daarin en bezit is levensgevaarlijk.” 

Hij geeft aan dat de controle volgende jaarwisseling nog meer aandacht krijgt. “Met het steeds zwaarder wordende illegale knalvuurwerk wordt helaas veel onnodige schade aangericht waar we uiteindelijk met z’n allen voor de kosten opdraaien.”

De politie heeft de vernielingen in onderzoek en vraagt mogelijke getuigen zich te melden.