Landhuis De Grote Bunte.
Landhuis De Grote Bunte. Wijnand Kooijmans

Er komt opnieuw een discussie voor de plannen voor de verbouw-, restauratie- en uitbreiding van landhuis De Grote Bunte. Hierin is ook het koetshuis begrepen.

Wethouder Jaap Groothuis gaat mee met het verzoek hiertoe vanuit de raadscommissie Ruimte en Wonen. Doel is dat omwonenden hierdoor worden geïnformeerd over de stand van zaken en daarover ook hun mening kenbaar kunnen maken.
Directe aanleiding is een wijziging van het principeverzoek zoals dat eerder is behandeld in de betreffende commissie. Groothuis waarschuwt wel dat de behandeling verwachtingen kan wekken bij omstanders die niet waar gemaakt kunnen worden. Wanneer de aangevraagde omgevingsvergunning voldoet aan de voorwaarden, heeft de gemeente weinig mogelijkheden deze te weigeren.
Al geeft hij daarbij aan dat ook de aanvrager enig risico loopt. De aanvraag voor de vergunning betreft alleen het landhuis en heeft geen betrekking op de bouw van de gewenste boswoningen die onderdeel uitmaken van het totale plan. Dat maakt dat het risico bestaat dat daaraan geen medewerking wordt verleend door de gemeente, wanneer hiervoor de vergunning wordt aangevraagd. In de aanvraag is het totaal aantal zorgappartementen binnen de gebouwen van het landhuis (landhuis met nieuwe aanbouw, inclusief koetshuis) verhoogd van 31 naar 36 zorgappartementen. De in het principeverzoek geplande zeven zorgappartementen in het koetshuis zijn komen te vervallen. In het oorspronkelijke verzoek was sprake van twee bouwlagen. Dat aantal is nu verhoogd naar drie. Hierin zijn ook appartementen gepland. Ook wordt de hoogte van de aanbouw verhoogd van 9,85 meter naar 10,33 meter.
Bij de renovatie van het koetshuis wordt in dit gebouw een (beheerders)woning toegevoegd. Volgens Groothuis kan de vergunning worden verleend met toepassing van de zogenoemde kruimelgevallenregeling. Dat houdt in dat een verkorte procedure kan worden gevolgd waarbij na uiterlijk veertien weken de vergunning moet worden verleend of geweigerd. Met de behandeling in de commissie wil men alle betrokkenen de kans geven hun zegje te doen. De vergunning is 29 november vorig jaar al aangevraagd. Alle omwonenden zijn door de gemeente wel op de hoogte gesteld van de procedure. Op het terrein van De Grote Bunte zijn arbeidsmigranten gehuisvest. Door de commissie is bepleit dat geen vergunning wordt afgegeven voor de huisvesting van arbeidsmigranten, zolang hiervoor geen beleid is vastgesteld door de raad.