De bewuste plek in Hulshorst.
De bewuste plek in Hulshorst. Wijnand Kooijmans

De kwekerij aan de Oudeweg in Hulshorst mag de huidige tunnelkassen uitbreiden. Daarmee kan langer aan de vraag naar vaste planten worden voldaan.

Wijnand Kooijmans

De huidige folietunnel is veertig meter lang. Het college van burgemeester en wethouders stemt er mee in dat deze lengte wordt uitgebreid tot ongeveer 135 meter lengte. De uitbreiding van de nieuwe folietunnel wordt enkele meters smaller dan de huidige tunnel, aangezien het perceel zelf ook geleidelijk smaller wordt in zuidoostelijke richting.
De kwekerij is een groeiend bedrijf wat zich richt op de verkoop van vaste planten aan hoveniers, tuincentra en andere kwekerijen. De verkoop van planten is enigszins aan het weer gebonden, waardoor het bedrijf haar producten niet het gehele jaar door kan verkopen. De groei van het bedrijf en de seizoensgebonden verkoop maakt het voor het bedrijf noodzakelijk om de folietunnel te vergroten. In de folietunnel is de temperatuur hoger dan de buitentemperatuur, waardoor de planten beter en sneller groeien.
Daarnaast kan de kwekerij, doordat het warmer is, efficiƫnter nieuwe planten (stekjes) opzetten, waardoor het sneller is geworteld. Bovendien kan hierdoor het kweek- en verkoopseizoen eerder beginnen en kan de capaciteit worden vergroot. Als eis wordt een landschappelijke inpassing van de tunnels verplicht gesteld.
De tunnel ligt te midden van vrijwel onbebouwde agrarische gronden en de overige bebouwing in de omgeving bevindt zich op ruime afstand. Het wordt dan ook niet aannemelijk gevonden dat de belangen van gebruikers en eigenaren van omliggende gronden wordt geschaad.
Ook blijkt uit onderzoek dat de uitbreiding van de tunnelkassen geen afbreuk doet aan de natuurlijke en landschappelijke waarden. De toename van verkeer overschrijdt ook niet de capaciteit van de wegen in de directe omgeving.