Aan de Ds. Wisseweg in Elspeet zijn bomen van waarde gespaard.
Aan de Ds. Wisseweg in Elspeet zijn bomen van waarde gespaard. Wijnand Kooijmans

Er komt een onderhoudsfonds voor monumentale bomen in de gemeente Nunspeet. Naast advies en informatie over onderhoud en snoeien kan hieruit ook een financiële bijdrage worden verkregen.

Het fonds wordt aangekondigd in de brief die eigenaren van monumentale bomen binnenkort ontvangen van de gemeente Nunspeet. Hierin wordt aangegeven wat de criteria zijn om een boom als monument aan te wijzen, maar ook wat de consequenties daarvan zijn zoals een kapverbod en een herplantplicht.
In januari of uiterlijk februari wil het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Nunspeet de lijst van monumentale bomen ter inzage leggen.
De eigenaren worden in de brief ook gewezen op de mogelijkheid bezwaar aan te tekenen tegen het opnemen van monumentale bomen op hun grondgebied. In het tweede kwartaal van 2022 kan de gemeenteraad dan een definitief besluit nemen over de lijst én het onderhoudsfonds.

Om een monumentale status te krijgen, moet een boom minimaal tachtig jaar oud zijn en moet deze nog minimaal tien jaar overeind blijven staan volgens de verwachtingen. Alleen solitaire coniferen kunnen nog een monumentale status krijgen, grove den of haagconiferen vallen af. Ook is een lijst aangegeven van bomen die in aanmerking komen voor een monumentale status, zoals de esdoorn, haagbeuk, eik, linde en de es.
Daarnaast zijn er nog criteria voor bomen. Voor een monumentale status moet tenminste aan één van deze criteria worden voldaan. Een boom moet bijvoorbeeld beeldbepalend zijn voor de omgeving, zeldzaam zijn wat betreft soort, natuurwetenschappelijk of ecologisch van waarde zijn door bijvoorbeeld bijzondere planten of dieren onderdak te bieden of moet een zeldzaamheidswaarde hebben. Dat kan de hoogte zijn maar ook de ouderdom. Of valt gewoon op in de omgeving. Inmiddels is er ook duidelijkheid over de status van de eik aan de Ds Wisseweg 29 in Elspeet. Die was lange tijd een gewone boom in een houtwal/houtsingel. Pas bij de vaststelling van het bestemmingsplan voor woningbouw is door de gemeente bepaald dat de boom behouden moest blijven en beschermd diende te worden vanwege de waarde voor de omgeving.
De boom is daarmee beschermd, maar heeft nog geen monumentale status. Al wordt niet uitgesloten dat de boom deze alsnog krijgt.