Paardenbak mag blijven

Er wordt niet handhavend opgetreden tegen een paardenbak, paddock en bijbehorende voorzieningen die aanwezig zijn op een perceel aan de Stakenbergweg in Elspeet. Dat heeft het college beslist naar aanleiding van een verzoek hiertoe.
Door de indiener van het handhavingsverzoek was al eerder een dergelijk verzoek ingediend dat ongegrond was verklaard. Voor het nieuwe verzoek werd als reden aangegeven dat er meer paarden worden gestald dan in 2018 en daardoor de geur- en stankoverlast is toegenomen. Volgens het college is bij reguliere controles nooit ook maar één overtreding geconstateerd en wordt voldaan aan de vergunningsvoorwaarden. Ook vindt men dat de verzoeker handhavend op te treden niet heeft onderbouwd dat de overlast is toegenomen. De veebezetting en het feit dat er geen extra mestopslag plaats vindt wordt meegewogen in het besluit het verzoek om handhavend op te treden opnieuw af te wijzen.

Livestream uitzendingen ondertiteld

Een trouwceremonie of de registratie van een partnerschap is binnenkort ook via de livestream te volgen in de gemeente Nunspeet. Het college heeft besloten dit mogelijk te maken. De behoefte aan een livestream is onder meer ingegeven door de coronamaatregelen die het aantal aanwezigen bij een plechtigheid beperken. Vanwege het openbare karakter van de ceremonie en de verspreiding van beelden via internet zijn voorwaarden opgesteld waarmee het bruidspaar moet instemmen. De stream blijft ook mogelijk na het intrekken van alle coronamaatregelen. De livestream gaat beveiligd worden met een wachtwoord dat het bruidspaar zelf aan derden kan doen toekomen. Voor de uitzending moet 59 euro worden betaald om de kosten te dekken. De gemeente stelt zich niet verantwoordelijk als het eventueel mis gaat met de uitzending. Het op een device beschikbaar stellen van de via de livestream opgenomen beelden kost 10 euro.

Kantoorruimte

Een woonhuis aan de Staverdenseweg in Elspeet mag tijdelijk in gebruik worden genomen als kantoorruimte. Dit voor een periode van tien jaar. Het college heeft de twee ingediende bezwaren tegen het verlenen van de vergunning ongegrond verklaard. Volgens hen is terecht gebruik gemaakt van de mogelijkheid de vergunning te verlenen op basis van de kruimelgevallenregeling. Kritiek van de bezwaarmakers is dat de hoofdfunctie wonen vervalt nu het pand wordt verbouwd. Ook wordt gevreesd dat de kantoorruimte na de tien jaar als zodanig in gebruik kan blijven