Een deel van de Sterrehof, zoals onder meer de winkel van Hans Anders,verdwijnt op termijn.
Een deel van de Sterrehof, zoals onder meer de winkel van Hans Anders,verdwijnt op termijn. Wijnand Kooijmans

Deel winkelcentrum wordt gesloopt

Algemeen

Het Veluwe Transferium aan de Plesmanlaan in Nunspeet moet één van de maximaal drie ontvangstlocaties aan de rand van de Veluwe worden. De overige twee locaties moeten komen in Harderwijk en Putten.

Wijnand Kooijmans

Het transferium krijgt bij het doorgaan van de plannen de naam ‘Poort van de Veluwe.’ Om aanspraak te kunnen maken op financiële ondersteuning is een concept masterplan opgesteld waarmee doelstellingen kunnen worden behaald op lokaal, regionaal, provinciaal en landelijk niveau. Het moet een enorme upgrade worden, zodat het transferium een aantrekkelijk en natuurlijk startpunt wordt om de natuur te ontdekken.

Hierdoor moeten bezoekers vanaf deze locatie worden verleid en geleid om te genieten van de Veluwe en de natuur de kans geven zich te herstellen. Ook moet de uitstoot van stikstof en CO2 hierdoor worden gereduceerd.

Het masterplan is aangeboden aan de Veluwe op 1. De verwachting is dat van die zijde in januari een positief advies wordt gegeven, waarna de gemeente nog in het eerste kwartaal van 2022 een aanvraag voor financiële subsidie kan indienen in het kader van de regiodeal Veluwe.
In januari wordt de gemeenteraad verder geïnformeerd over de plannen en wordt ook in overleg gegaan met alle betrokkenen. Naast informatie wil het college van burgemeester en wethouders ook ideeën ophalen voor bezoekersmanagement en duurzame mobiliteit. Die kunnen dan verwerkt worden in de definitieve aanvraag. In februari vindt de formele behandeling van de regiodeal plaats in de commissie en raad van Nunspeet.

Nunspeet als duurzame poort naar de Veluwe biedt, zo zegt het college van burgemeester en wethouders, meerwaarde voor bewoners, bedrijven, bezoekers en andere organisaties door het verbeteren van het woonklimaat en de bereikbaarheid. Maar vergroot ook de zichtbaarheid van het recreatieve aanbod en versterkt de economie en de natuurwaarden in de gemeente,
Door de nieuwe spoorwegtunnels voor zowel gemotoriseerd als langzaam verkeer en de treinreizigers verbindt de poort het centrum van Nunspeet met het openbaar vervoer, de parkeerplaats, de recreatieve voorzieningen en de natuur van de Veluwe. De poort moet een aantrekkelijk en toegankelijk startpunt worden om de Veluwe te bezoeken, wandelend of met de fiets. De uitkijktoren wordt aangepast aan de eisen van deze tijd. Er komen voorzieningen als toiletten waarvan bezoekers gebruik kunnen maken. Maar ook kluisjes waarin tijdens een wandeling of fietstocht spullen bewaard kunnen worden.

Naar het bezoekerscentrum komt een veilig looppad en er komen aantrekkelijke speelplaatsen voor kinderen. Er worden nieuwe routes ontwikkeld, bestaande routes worden aangepast aan de wensen van bezoekers en inwoners. Het geheel wordt uitgevoerd in Veluws en Nunspeets design. Ook wordt gekeken of een deelfietsensysteem voor elektrische fietsen kan worden ontwikkeld in samenwerking met ondernemers. Zo’n systeem moet bijdragen aan het duurzamer maken van de vrijetijdssector.