Het broedseizoen wordt op het Hulshorsterzand toch verkort.
Het broedseizoen wordt op het Hulshorsterzand toch verkort. Wijnand Kooijmans

Broedseizoen toch teruggebracht

Algemeen

Na langdurige en hardnekkige protesten stemt Natuurmonumenten in met een broedseizoen van 15 maart tot 15 juli voor het Hulshorsterzand. Oorspronkelijk wilde de natuurorganisatie afsluiting van dit gebied tot 1 september.

Wijnand Kooijmans

Naar aanleiding van zowel verzoeken van de buurtvereniging Hulshorst als de gemeente Nunspeet heeft gedeputeerde Peter van ’t Hoog besloten het gesprek aan te gaan met zowel Natuurmonumenten als wethouder Marije Storteboom van de gemeente Nunspeet. In een gesprek tussen vertegenwoordigers van Nunspeet uit de kunst en de buurtvereniging was bij de gedeputeerde ook aangedrongen op verkorting van het broedseizoen.

Het gesprek heeft als uitkomst dat Natuurmonumenten, zij het met een slag om de arm, heeft ingestemd met de datum van 15 juli als eind van het broedseizoen. Indien na deze datum nog nesten met jonge vogels van beschermde diersoorten worden aangetroffen wil Natuurmonumenten alsnog kunnen ingrijpen om de jonge levens te beschermen.

Gedacht wordt aan afsluiting van een gebied rondom het nest met daarbij een informatiebord. Wel wordt met de omwonenden over te nemen maatregelen overleg gevoerd. Natuurmonumenten wil hiervoor een monitoringsgroep instellen met betrokken mensen uit de omgeving. Dat is samenwerking met Nunspeet uit de kunst die het voorstel heeft gedaan tot het instellen van zo’n groep.

Tijdens het gesprek met Van ’t Hoog is door de vertegenwoordigers van Nunspeet uit de kunst en de buurtvereniging gewezen op het SOVON rapport dat onderdeel heeft uitgemaakt van het opstellen van het recreatiezoneringsplan. Hierbij werd 15 juli ook als einddatum genoemd. Nadien heeft Natuurmonumenten een ander rapport gebruikt voor het besluit het broedseizoen te verlengen tot 1 september. Men is van mening dat Natuurmonumenten hiermee de spelregels heeft gewijzigd tijdens het spel. Ook is gewezen op het oorspronkelijk ontbreken van inspraak voor betrokkenen en het eenzijdig zijn van de inspraak die daarna is gehouden.

In een brief aan de gemeente Nunspeet geeft Van ’t Hoog aan dat in overleg met TC de Volharding Natuurmonumenten de toezegging heeft gedaan dat aan de noordzijde van het Hulshorsterzand de MTB route buiten het broedseizoen behouden blijft.

Natuurmonumenten heeft aan de gemeente bevestigd dat voor hen de tweede doorsteek Klarenweg - Oude Klarenweg acceptabel is. Ten aanzien van het jaarrond toegankelijk houden van de Hulshorsterzandroute wordt door Van ‘t Hoog aangegeven dat hij verwacht dat in overleg tussen Nunspeet uit de kunst en Natuurmonumenten een goede oplossing wordt gevonden. Betrokken partijen zijn blij met de handreiking die door Natuurmonumenten is gedaan. Zij zien daarmee hun bezwaren en wensen alsnog ingewilligd en als een beloning voor de actie die zij tegen de plannen hebben ondernomen.