Tijdens de vergadering werden tal van zaken besproken.
Tijdens de vergadering werden tal van zaken besproken. Shutterstock

Deel wensen recreatie-
zonering ingewilligd

Er zit schot in het overleg als het gaat om de knelpunten in het plan voor de recreatiezonering op de Veluwe. Met De Volharding is overeenstemming bereikt over het niet gebruik maken van de mountainbike route over het Hulshorsterzand tijdens het broedseizoen. De route buitenom die in deze periode kan worden gebruikt moet nog worden uitgewerkt.

Ook is er overeenstemming over het rondje Klarenweg. Hiermee wordt voorkomen dat wandelaars dezelfde weg in beide richtingen moeten afleggen. Dat is ook schriftelijk bevestigd door Natuurmonumenten, zo gaf wethouder Marije Storteboom te kennen tijdens de raadsvergadering van de gemeente Nunspeet.

Geen akkoord is nog bereikt over het terugbrengen van de periode van het broedseizoen. Natuurmonumenten wil aan de hand van een ecologisch rapport alsnog aantonen dat afsluiting nodig is van 15 maart tot 1 september. Waar op grond van het SOVON rapport dit volgens anderen beperkt kan blijven tot 15 juli.

Verkorting van de afsluiting van het broedseizoen is ook voor Nunspeet uit de kunst voorwaarde om de bezwaren tegen het niet het gehele jaar toegankelijk zijn van de Hulshorsterzandroute te laten varen. Ook de Nunspeetse raad is voor verkorting van het broedseizoen, mede gezien de belangen van toerisme. Al geldt voor André Timmerman (PvdA/GroenLinks) dat de mens te gast is in de natuur.

De zaken als mountainbikeroute, het broedseizoen, het rondje Klarenweg en de Hulshorsterzandroute worden ook genoemd in de brief die de gemeenteraad van Nunspeet gaat verzenden aan Gedeputeerde Staten van Gelderland. 

Unaniem werd de valse start van het proces gehekeld. Het woord niet meer van deze tijd gevonden dat plannen vanachter de groene tafel aan de burger worden gepresenteerd.