Ruud van der Horst in de derde aflevering van de rubriek 'Vragen aan een bestuurslid'.
Ruud van der Horst in de derde aflevering van de rubriek 'Vragen aan een bestuurslid'. eigen foto

‘Met de camper in Nederland gebleven en mooie plekjes ontdekt’

Algemeen

Hij kreeg in 2018 het verzoek om voorzitter van Buurtvereniging Hulshorst te worden. “Ik had mijn bedenkingen, omdat ik als Amsterdammer andere ideeën zou kunnen hebben dan de dorpsgemeenschap.” Toch stemde hij in. “In 2023 wil ik het stokje overdragen aan mijn opvolger. Ik hoop in dat jaar mijn 80e verjaardag te vieren en vind dat de vereniging recht heeft op een jongere voorzitter. Tot die tijd is hij ook druk met de plannen tot “recreatie zonering Veluwe” van de provincie, waar de buurtvereniging bij betrokken is geraakt. “Samen met anderen hebben wij een werkgroep gevormd: “STOP! De Veluwe op Slot” en we zijn een petitie gestart “Veluwe ‘op slot’” met een website.” Het leverde al snel ruim 2.000 reacties op, ook van ver buiten Hulshorst.
De derde aflevering van de rubriek ‘Vragen aan een bestuurslid’.

door Barry Wensink

Naam: Ruud van der Horst.

Geboren: 6 augustus 1943 in Amsterdam.

Burg. staat: Ongehuwd (weduwnaar sinds aug. 2000) In 1966 getrouwd en uit dit huwelijk zijn drie dochters voortgekomen. Inmiddels drie kleindochters, drie kleinzonen en twee achterkleindochters. De derde wordt in het voorjaar van 2022 verwacht. In 1978 zijn we verhuisd naar Apeldoorn.

Opleiding: 4-jarige MULO, Praktijkdiploma Boekhouden (PD), Moderne Bedrijfsadministratie (MBA), Staats Praktijkdiploma Boekhouden ( SPD-I en II) en Account Administratie Consulent en daarnaast diverse Management Opleidingen.

Dagelijks leven: Gepensioneerd sinds 2005. Na de MULO in dienst gekomen van Blaauwhoed (veembedrijf in de haven van Amsterdam) als loods administrateur, militaire diensttijd (geneeskundige troepen) opleiding (o.a. militair hospitaal in Den Haag, functie: Hoofd gewondenverzorger, 23 maanden, parate tijd in Assen, toegevoegd aan Brigadearts 42e Pantser Infanterie Brigade. Na militaire dienst in de financiële administratie van diverse landelijke organisaties in de functies van assistent boekhouder tot aan chef de bureau. In 1975 naar het (normale) bedrijfsleven overgestapt. Leiding financiële administratie van een bioscoopconcern in Amsterdam. Na twee jaar heb ik een functie aanvaard bij een verzekeringsmaatschappij in Apeldoorn. In 1989 ging de divisie, inclusief personeel, naar RAET in Arnhem. Hier heb ik de leiding van de financiële administratie van “software- en computerservices” gedaan. In 1995/96 overgenomen door Getronics waar ik eveneens de leiding financiële administratie had. De laatste 3 jaar, voordat ik met de VUT ging, de functie Manager “trouble shooting” uitgevoerd.

Hobby: Vanaf mijn jeugd altijd betrokken geweest bij de jeugd. Tijdens de lagere schoolperiode van mijn dochters resp. voorzitter Oudercommissie, later Ouderraad, voorzitter Medezeggenschapsraad (ook 2 jaar lid medezeggenschapsraad Voortgezet onderwijs). In deze periode gevraagd of ik voorzitter wilde worden van “Buurtvereniging Matendonk-9”. Dit heb ik 19 jaar gedaan. Mijn dochters voetbalden bij een Apeldoornse club en bij toeval werd ik gevraagd om bestuurslid van de KNVB afd. Gelderland te worden met als specialisme “dames- en meisjesvoetbal”, Na 2 jaar ben ik vervolgens 12 jaar secretaris/penningmeester geweest. Toen was ik ook voorzitter van district Oost dames- en meisjesvoetbal en daarmee lid van de landelijke commissie dames- en meisjesvoetbal KNVB in Zeist. Ik heb nooit zelf gevoetbald.
Na de periode van de KNVB vroeg mijn vrouw of ik lid wilde worden van een filmclub. In 1997 werd ik lid van de Apeldoornse filmclub VAAC. In 1998 trad ik toe tot het bestuur van de VAAC (voorzitter) en 2 jaar later van de regio Midden Nederland. In 2004 gevraagd of ik het penningmeesterschap van Nederlandse Organisatie Van Audiovisuele amateurs wilde doen. Dit heb ik een half jaar gedaan en daarna moest ik het voorzitterschap op mij nemen, doordat de voorzitter fysieke problemen kreeg. Na 2 termijnen van 3 jaar heb ik het voorzitterschap overgedragen. In deze periode leerde ik mijn huidige vriendin kennen, die lid was van Nunspeetse Filmclub “De Overvloeier”. Door haar ben ik lid geworden van Jeu de Boulesclub “Boules Plezier” in Hulshorst. Deze club is in 1999 opgericht door Buurtvereniging Hulshorst en is daar nog steeds onderdeel van.

Favoriete vakantieland: Heb ik niet. Met de kinderen altijd in een tent gekampeerd door Europa, later een vouwtentwagen en nu de laatste 13 jaar met een camper. Ook gebieden als Scandinavië, Schotland hebben nu onze voorkeur. In de corona jaren zijn we met de camper in Nederland gebleven en hebben daar mooie plekjes ontdekt.

Eten en drinken: Ik heb geen voorkeur en wil alles proberen wat smaak betreft.

Lust echt niet: Komt niet voor, je moet eerst proeven en dan beslissen.

Levensmotto: Sociaal democratisch georiënteerd.

Ik heb een hekel aan: Achterbaks gedoe.

Favoriet jaargetijde: Heb ik niet, ieder jaargetijde heeft zijn eigen bekoringen.

Welk dier spreekt u het meest aan: Ik heb geen voorkeur, maar denk wel “die persoon had beter geen (huis)dier kunnen nemen.”

Als ik een miljoen zou winnen dan: Die vraag zou ik liever 30 jaar geleden hebben willen beantwoorden. Nu zijn veel wensen gerealiseerd en hoewel mijn gezondheid nog redelijk tot goed is, hoef ik geen grote/dure activiteiten te doen.

Als je je leven opnieuw mocht doen…: Ik denk niet anders dan, ik ben tevreden met mijn “carrière” pad

Wat maakt jou gelukkig: Dat ik nog steeds in goede gezondheid alles kan doen en dat geldt ook voor mijn dierbaren