Mirjam Borchers bij de schilderijen van haar vader.
Mirjam Borchers bij de schilderijen van haar vader. Jennita van den Berg

Expositie Laurens Jan Pijpers: ‘Hij was een sociaal man’

Algemeen

Een begenadigd kunstenaar. Zo mocht Laurens Jan Pijpers wel genoemd worden. Hij overleed in 2006 helaas veel te vroeg, op 69-jarige leeftijd, waardoor een einde kwam aan het uitoefenen van zijn talent als schilder. Zijn dochter Mirjam Borchers-Pijpers spreekt vol trots over haar vader, met wie zij een erg goede band had. “Op school was tekenen één van de verplichte vakken. Hij deed hier verder op dat moment echter niets mee. Hij had immers zijn verplichtingen, zoals zijn werk en zijn gezin. Op latere leeftijd echter heeft hij veel plezier aan deze hobby mogen beleven.”

Jennita van den Berg

Laurens Jan Pijpers kreeg les van Koos Baas, een bekende Nunspeter als het gaat om schilderen. Hij sloot zich aan bij een schildersclub, waarvan een heel aantal leden aangaf graag met olieverf te schilderen. Ook Pijpers vond dit het mooist werken. Volgens zijn dochter heeft hij diverse technieken geprobeerd, maar werd het niet zo realistisch als dat wat er met olieverf op het doek verscheen. 

Door een aantal leden van de schildersclub is hij zelfs gevraagd om schilderles te geven. En dat heeft hij gedaan. Met veel inzet en enthousiasme. Mirjam: “Hij wist er ook echt iets van te maken. De schilderlessen vonden plaats in de kelder van de kerk en in de zomermaanden werd er ook buiten les gegeven. Dit gebeurde altijd op een speciale manier. Hij maakte er echt wat van. Zo nam hij de leden van de schildersclub ook mee naar de Talens fabriek. Deze momenten waren bedoeld om van te leren. Mijn vader stopte overigens overal veel energie in. Hij was ook een sociaal man. Zo was hij onder andere lid van de kerkenraad van de Driestwegkerk en heeft hij zich ingezet voor een politieke partij in zijn vorige woonplaats.”

Zijn werken kenmerken zich door realistische weergaven van de werkelijkheid. Hij dook daarbij veel in boeken van de bibliotheek, waar hij zijn inspiratie uit haalde en bezocht diverse landschappen, wat hij als het ware vermengde in zijn hoofd en met het penseel op het doek. Zijn fotografisch geheugen hielp hem daar mee.
Op zijn zolderkamer aan de Heemskerklaan, waar hij een prachtige lichtinval had door het grote dakraam, bracht hij veel uren door. Dat is ook te zien in het detail dat Laurens Jan Pijpers wist neer te zetten op het doek. Zijn dochter vroeg hij om kritisch te zijn als het doek bijna af was. Dit was bedacht om het nog mooier te kunnen presenteren.

Met trots mag Mirjam Borchers-Pijpers de schilderen van haar vader, tijdens openingsuren, tentoonstellen in de Veluvine. Graag deelt zij deze prachtige beelden met de Nunspeetse bevolking. Er zijn in totaal 28 exemplaren tentoongesteld.