Nunspeet wil de gladheid bestrijden, maar ook het milieu sparen.
Nunspeet wil de gladheid bestrijden, maar ook het milieu sparen. Shutterstock

Gladheidsbestrijding onder de loep

Algemeen

Indien gladheid optreedt of verwacht wordt, wil de gemeente Nunspeet de verkeersveiligheid zo goed mogelijk waarborgen. Maar gladheid wordt alleen bestreden waar de beschikbare middelen voldoende effect hebben. Om het milieu te sparen, wordt de belasting met het strooien van zout zo veel mogelijk beperkt.

Wijnand Kooijmans

Dat zijn de prioriteiten in het gladheidsbestrijdingsplan dat is vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders. Als het gaat om het vaststellen van de strooiroutes, wordt gekeken naar de hoeveelheid verkeer op een weg. Op drukke doorgaande wegen wordt gestrooid, op de minder drukke, niet doorgaande wegen niet. Ook wordt gekeken naar het belang van de route in verband met de veiligheid en de bereikbaarheid van de bevolking. Wegen in de nabijheid van hulpverlenende diensten, zoals politie, ambulance, brandweer, gemeente, huisartsen, scholen en bushaltes worden altijd gestrooid.

Een ander uitgangspunt is dat fietsers veilig aan het verkeer moeten kunnen deelnemen. Vooral fietsers, en dan met name de jonge kinderen en ouderen, zijn met gladheid kwetsbaar. De fietspaden langs de doorgaande wegen zijn opgenomen in de strooiroutes en worden indien nodig, ook geschoven.

De voetpaden behoren niet tot de gladheidsbestrijding die onder verantwoordelijkheid van de gemeente valt. Inwoners en bedrijven dienen in dit geval hun eigen verantwoording te nemen vanuit de burgerplicht.

Met omliggende gemeenten en de provincie Gelderland wordt overleg gevoerd om de strooiroutes en strooiacties op elkaar te laten aansluiten. Dat levert voor de weggebruiker uniformiteit en continuïteit op waardoor de veiligheid toeneemt.
Uitgangspunt van beleid is dat iedereen binnen een afstand van maximaal een halve kilometer van een gestrooide weg woont. De routes moeten na een alarmering binnen 3,5 uur hun route hebben gestrooid. Tijdens extreme weersomstandigheden, zoals bij langdurige en hevige sneeuwval, moet intensiever de gladheid worden bestreden. Indien noodzakelijk wordt hiervoor ook een beroep gedaan op lokale aannemers en wordt de eigen shovel ingezet.

Bij extreme situaties, vanaf de code oranje/rood, worden de gladheidbestrijdingsroutes uitgebreid tot alle verharde wegen in beheer en/of eigendom van de gemeente Nunspeet. De gladheidsbestrijding op de overige wegen vindt plaats nadat de gladheid op de wegen en fietspaden van de gladheidbestrijdingsroutes zijn bestreden en zo goed mogelijk begaanbaar zijn.

Het gladheidbestrijdingsplan geldt voor de periode van 1 november van dit jaar tot 1 april van 2022. Voor het beoordelen van te verwachten gladheid wordt gebruik gemaakt van de diensten van Meteo Group. Indien Nunspeet overgaat tot gladheidsbestrijding wordt dit gemeld aan de gemeente Harderwijk. Dat gebeurt omgekeerd ook.