Van de jongeren wil graag 43 procent meepraten over thema's die voor hen belangrijk.
Van de jongeren wil graag 43 procent meepraten over thema's die voor hen belangrijk. Shutterstock

Jongeren zijn tevreden over vrijetijdsbesteding

Jongeren binnen de gemeente Nunspeet zijn over het algemeen tevreden over hun vrijetijdsbesteding. Wel hebben de coronamaatregelen een negatieve rol gespeeld, omdat de jongeren niet konden afspreken met vrienden en activiteiten geen doorgang vonden.

Dat blijkt uit onderzoek dat is uitgevoerd onder 1.108 jongeren tussen de 11 en 27 jaar. Dat is 19,4 procent van de jongeren welke was gevraagd mee te werken aan de enquĂȘte. De jongeren besteden gemiddeld de meeste tijd aan sociale media, afspreken met vrienden en televisiekijken. Dit laatste inclusief Netflixen en streamen. Ontmoetingsplekken blijken voor jongeren belangrijk te zijn al verschillen de voorwaarden waaraan deze moeten voldoen wel. Vooral oudere jongeren willen graag privacy.
Van de jongeren is vijf procent actief als mantelzorger. Gemiddeld besteden die vijftien uur per week aan hun zorgtaken. Daarnaast verricht 28 procent vrijwilligerswerk. Van de jongeren vindt 51 procent dat er in hun woonplaats voldoende is te doen voor jongeren van hun leeftijd. De jongeren in de leeftijdsgroep van elf tot en met vijftien jaar zijn met 63 procent het meest positief. 16-plussers zijn met 45 procent het minst positief. Jongeren uit Hulshorst zijn met 23 procent het minst tevreden.
Drie activiteiten worden genoemd als activiteiten waaraan behoefte bestaat: meer uitgaansgelegenheden, sportactiviteiten en concerten of festivals. Over het algemeen worden de activiteiten van het welzijnswerk in Nunspeet goed gewaardeerd door de jongeren. Hieraan wordt een rapportcijfers 7 of hoger gegeven.
Het gemiddelde cijfer dat jongeren geven aan hun eigen welzijn bedraagt een 7,1. Ten tijde van het onderzoek voelde 44 procent zich goed en 43 procent redelijk goed. Maar dertien procent voelde zich niet zo goed. Door zowel corona als school ervaart een deel van de jongeren stress. Over hun relatie met hun ouder(s) zijn de jongeren over het algemeen tevreden tot zeer tevreden. Gemiddeld scoort dit een 8,6. Jongeren van achttien jaar en ouder hebben behoefte aan informatie over huisvesting, het vinden van werk, zorgverzekeringen en samenwonen/trouwen.
Welzijns- en hulporganisaties zijn niet zo bekend onder jongeren. Van de jongeren heeft acht procent aan niet mee te doen aan activiteiten, vooral om datgeen wordt georganiseerd niet bij hun leeftijd past. Daarnaast denkt zeventig procent dat de kans klein is een woning in de gemeente Nunspeet te vinden. De resultaten worden door de gemeente meegenomen.