Natuur toegankelijk houden

De natuur moet toegankelijk worden gehouden voor alle Gelderlanders. Dat is de strekking van een motie die door de meerderheid van Provinciale Staten van Gelderland is aangenomen. Het betreft een initiatief van de ChristenUnie, ondersteund door VVD, CDA, SGO, SP en 50 Plus. De natuur draagt, zo vinden betrokken partijen, bij aan het welzijn van de inwoners. De bijdrage uit de subsidieregeling Natuur en Landschap is volgend hen bedoeld om de natuur toegankelijk en openbaar te houden.
Ze vinden dat betaald parkeren niet de toegankelijkheid van natuurgebieden mag beperken. In het bijzonder niet voor inwoners met een laag inkomen of inwoners die afhankelijk zijn van de auto. Het verdelen van de parkeerdruk bij natuurgebieden wordt, zo vinden partijen, ook al bij de recreatiezonering geregeld. GS wordt gevraagd te onderzoeken hoe betaald parkeren bij natuurterreinen zich verhoudt tot het toekennen van provinciale subsidies voor het open stellen van natuurgebieden. Daarbij moet ook worden gekeken hoe betaald parkeren van invloed is voor kwetsbare inwoners die afhankelijk zijn van vervoer. Dat moet er toe leiden dat GS met een voorstel moeten komen hoe voorkomen kan worden dat betaald parkeren wordt ingezet als verdienmodel door natuurorganisaties.

CDA wil versnelde scholenbouw

De bouw van basisscholen in Nunspeet moet sneller. Dat vindt lijsttrekker Wichert Stoffer van CDA Lokaal. Vermoedelijk gaat de bouw van integraal Kindcentrum Oost komend jaar van start. Deze school vervangt de Morgenster en de Petraschool. Maar volgens Stoffer komt Nunspeet West er bekaaid vanaf. Hij wil daarom de bouw van het Kindcentrum in deze wijk combineren met het Kindcentrum Noord. In Nunspeet West wordt daarmee de versnippering van de CNS scholen opgeheven en ontstaat de mogelijkheid om permanent ruimte te creƫren voor bijvoorbeeld een openbare school en een nieuwe gereformeerde school. Bovendien komen er locaties vrij die mogelijk gebruikt kunnen worden voor woningbouw. Stoffer pleit ook voor het realiseren van versnelde capaciteit voor kinderopvang bij de Kindcentra. Hiermee kan worden bespaard op energiekosten, maar ook onderhoudskosten. Het CDA neemt de versnelde uitvoering van het strategisch huisvestingsplan daarom op in het verkiezingsprogramma.

Laadpalen

Het wordt geen eenvoudige opgave om voldoende laadpalen binnen de gemeente Nunspeet te realiseren. Dat zegt het college naar aanleiding van vragen van de fractie van de ChristenUnie. Lees het volledige bericht op www.nunspeterkoerier.nl